Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příprava masa před grilováním

13. 08. 2007 | Škola vaření

Grilování si získalo za poslední léta moc milovníků nejen masa,ale i dobrého jídla. A to také díky rodinnému a klidnému prostředí. Naložit chutně maso není nějaký nedosažitelný cíl ohledně složitosti přípravy. Každý rád cítí tu kořeněnou chuť křehkého právě ogrilovaného masíčka.


Marinování masa

Součástí přípravy zejména tmavého masa před grilováním je tzv. marinování v kořeněné tekutině - směsi koření, oleje a dalších možných přísad a ingrediencí. Směs koření určuje cílovou chuť grilovaného masa. Přísady jako např. pomerančová šťáva či víno není také nic nezvladatelného, to oni se pak postarají o zjemnění a větší křehkost a chuť masa. Tím, že maso naložíte v marinádě, bude také kratší doba orestování.


Už zdálky cítíte tu kořeněnou chuť.…. K přípravě marinády stačí obsah sáčku určeného k marinování masa rozmíchat s olejem a trochou vody – místo vody je někdy lepší použít pomerančovou šťávu nebo citronovou šťávu a pro kuře bílé víno. A rafinovanější chuť je zajištěna.


Doporučuje se maso marinovat maximálně 22 hodin, delší marinování může potlačit přirozenou chuť masa. Hovězí maso se doporučuje naložit do marinády alespoň na 6 hodin - pro předání chuti stačí maso marinovat alespoň 60 minut před úpravou.


Příprava masa před grilováním

Grilování masa

Určitě znáte tuto rychlejší úpravu masa - suchým teplem nad žhavým ohněm, který nenecháme jen tak vyhasnout díky dřevěnému uhlí . K úpravě pokrmů dochází tzv. suchým teplem, přičemž právě vysoká působící teplota (350 až 370°C) je pro grilování nejtypičtější. Grilování je vhodná úprava pro velice kvalitní maso, pro méně kvalitní a tužší či tučnější maso se proto před grilováním naložit do marinády a okořenit..


Pečení nad plameny ohně je prastarým známým způsobem přípravy masa– bylo již údajně využíváno našimi předky již před 110.000 lety. Dokazují to i nalezené zkamenělé zbytky masa mezi dřevěným uhlím pravěkého ohniště a různých nalezených dokazujících zbytků.


Tipy pro grilování

Nejoblíbenější jsou grilované pokrmy z masa - vepřové plátky a kotlety, hovězí steaky, drůbeží stehýnka, křidélka a samozřejmě ryby; skvěle chutnají i grilované pokrmy z kořeněného mletého masa (karbanátky, čevabčiči) a ještě více připravené (takto už koupené) tyčinky-jsou opravdu všude různých druhů. Také častým pokrmem je špíz-na špejli naskládané maso a zelenina. Ke grilování se doporučují také houby a zelenina-chutné je také lehce orestovat zeleninu v alobalu a tím ji i podusíme.


Správné grilování

Ze začátku maso krátce opečeme, aby se „zavřely póry„ a maso tak nadále zůstalo šťavnaté, poté maso jemněji pozvolna grilujeme až dozlatova. Při grilování maso potíráme směsí nebo rozhřátým máslem.



Tak s chutí do toho :-)


Eva Horníková
Chytrá Žena


 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak jsem zkoušela tvůj receptík a je opravdu báječný
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle