Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příprava sushi - doma a kvalitně!

30. 08. 2015 | Škola vaření
Asijská kuchyně se vyznačuje výraznými chutěmi, které dohromady tvoří lahodný aromatický celek.  Ingredience se liší oblast od oblasti, avšak všechny kuchyně často využívají nezbytnou surovinu – rýži. Ta se dá zpracovat na milion různých způsobů od tradičního sushi, přílohy ke křehkému masu až po mléčné dezerty.

Fenoménem dnešní doby se stala právě domácí příprava sushi (suši). Charakteristickými ingrediencemi tohoto pokrmu je rýže s octovou omáčkou, mořské řasy a křen wasabi. Jako náplň se do sushi používají syrové ryby jako tuňák, losos, mořský vlk, máslová ryba nebo makrela. Používají se i mořské plody jako mušle Sv. Jakuba, sépie nebo chobotnice. U vegetariánské varianty sushi se dá použít zelenina, ovoce nebo třeba houbičky shitake.

Není však sushi jako sushi. Konkrétně ho lze rozdělit na sedm základních druhů.  Maki sushi jsou malá kolečka tvořená syrovou rybou, která je obalená rýží a řasou Nori. Sushi uramaki, známé také pod názvem California sushi, je v podstatě maki naruby. Místo řasy je rýže obalená v semínkových směsích nebo v oříšcích. Nigiri sushi tvoří malý váleček rýže, potřený pastou wasabi, na kterém je položený plátek syrové ryby nebo mořský plod.

Příprava sushi - doma a kvalitně!Gunkan maki sushi vypadá velmi podobně jako nigiri, jedná se tedy o váleček rýže s rybou, který je ale navíc obalen tenkým proužkem řasy, tvořícím malou ohrádku. Temaki sushi jsou malé kornoutky vyrobené z řasy nori, které jsou naplněné směsí rýže a kouskami ryb. Sashimi sushi je v podstatě výběr nejrůznějších druhů syrových ryb, zeleniny, mořských plodů nakrájených na plátky, které jsou naskládány na misce. A v neposlední řadě Oshi sushi se připravuje ve speciálních dřevěných formách, do kterých se vkládají vrstvy rýže prokládané rybami, syrovou zeleninou a wasabi.  Celé sushi se pak silně stiskne a vyjme z formy.

Názvy jednotlivých druhů jsou vytvářeny podle igrediencí využitých na jejich přípravu. Například rolka s tuňákem se nazývá Teka maki, ta se žlutou ředkví zase Oshinko maki. California tobiko red je rolka obalená v červeném kaviáru z létajících ryb, s náplní z lososa, avokáda, okurky a japonské majonézy, pod názvem Nigiri ebi se ukrývá váleček rýže s krevetou. Druhů sushi je opravdu mnoho a každý si může recept přizpůsobit podle vlastních chutí.

Prvním krokem při zpracování jakéhokoliv sushi je správně uvařená rýže. Pro přípravu nejpopulárnějšího druhu sushi Maki budete potřebovat bambusovou podložku, na kterou položíte lesklou stranou dolů tenký plátek řasy Nori, vyznačující se svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Na matnou stranu řasy začnete rovnoměrně nanášet tenkou vrstvu předem uvařené a vychlazené rýže. Tu můžete dochutit rýžovým octem, který se používá k přípravě lahodné omáčky sushinoko. Pro následné slepení necháte jeden okraj řasy prázdný.

Sushi MakiNa bližší kraj nanesete vámi zvolené ingredience. Následně začnete sushi pomocí bambusové podložky s citem rolovat. Volný okraj Nori navlhčíte vodou, tak aby se slepila se zbytkem a vznikla pevná lahodná rolka, kterou nakrájíte na kolečka a můžete servírovat. Populárním chuťovým doplňkem je extrémně pálivý japonský zelený křen wasabi nebo typická sojová omáčka.

V neposlední řadě je velmi oblíbenou surovinou zázvor, typický jak pro Japonskou, tak Thajskou a Indickou kuchyni.

Pokud však máte pocit, že ani s nejosvědčenějším receptem vaše výtvory stále nechutnají jako v oblíbené asijské restauraci, problém může být již v základní přípravě surovin. Jestliže chcete vytvořit opravdu lahodné sushi, je nutné se obloukem vyhnout nekvalitním sáčkovým rýžím. K přípravě takového sushi se používá originální japonská rýže nishiki, která je menší a má kulatá zrna.

Důležitá je i její samotná úprava, která je důležitější, než se na první pohled může zdát. Pokud nejste japonský kuchařský odborník a zatím nemáte přípravu asijských pokrmů úplně v oku, jistě oceníte speciální vychytávky, jakými jsou například rýžovar či multifunkční hrnec. Díky těmto pomocníkům bude vaše rýže vždy „tak akorát“ - ani slepená, ani tvrdá. Pak už vám k výtvoru mistrovského díla nic nebrání, a proto můžete pro své přátele směle uspořádat nezapomenutelný asijský večírek!

Zdroj, foto: Sencor

Další fotografie ke článku Příprava sushi - doma a kvalitně!:

Příprava sushi - doma a kvalitně!
Příprava sushi - doma a kvalitně!
Příprava sushi - doma a kvalitně!
Příprava sushi - doma a kvalitně!
Příprava sushi - doma a kvalitně!
Příprava sushi - doma a kvalitně!
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vypadá lákavě...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles