Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč jíst české potraviny?

7. 01. 2011 | Škola vaření

Vánoce jsou již tradičně svátky, při kterých na český stůl míří ´na přilepšenou´ řada exotických produktů. I předlistopadové generace tak mají štědrovečerní tabuli spojenou s představou ošatky banánů, pomerančů, mandarinek nebo kiwi. Určitě není na škodu ochutnat zahraniční speciality, připomenout bychom si však měli především přírodní produkty, které našemu zdraví a správnému vstupu do nového kalendářního roku přispějí nejvíce. Ovoce, zelenina i další výsledky práce českých farmářů.

 

Kvalita českých produktů je prověřena generacemi, na výrobcích našich zemědělců vyrůstala také většina z nás. Přestože záplava levných cizokrajných potravin na pultech navozuje iluzi zbytečnosti této tradice, opak je pravdou. Vedle kvality jsou totiž české potraviny logicky tím nejvhodnějším, po čem můžeme sáhnout.

 

ČERSTVOST. České potraviny ke svým zákazníkům necestují tisíce kilometrů, nemají za sebou skladování, přepravu na letiště, mnohahodinový let a překládku v zemi určení. Přímo z rukou českého farmáře míří k vám.

 

VŮNĚ A CHUŤ. Česká jablka, okurky nebo třeba rajčata dozrávají přirozeným způsobem na poli. Ovoce a zelenina dovážené ze zahraničí se sklízejí nezralé, a tak musí dozrát po cestě v kamionech nebo po chemické ošetření v dozrávárnách. To ovlivní nejen jejich vůni a chuť, ale také obsah vitamínů. Vůně a chuť českých produktů se naproti tomu zachovávají i na pultech. Vychutnejte si ji.

 

TRADICE. Český zemědělec je desítkami let ověřený základní dodavatel potravin na náš stůl, právě na českých produktech vyrostly generace našich předků. A ne nadarmo se říká, že bez využití znalostí z minulosti nemáme ani budoucnost.

 

VÝŽIVOVÉ HODNOTY. Cestování zahraničních potravin ničí množství využitelných živin a vitamínů. Naproti tomu staletá konzumace a přirozená selekce lokálních potravin učinily české produkty ideálními pro náš zdravý a plnohodnotný život.

 

KVALITA. České normy pro kvalitu potravin jsou ve většině případů výrazně přísnější než normy Evropské unie, kterými se řídí dovozci a výrobci, jejichž potraviny se k nám dováží. Často se tak stává, že se na našich pultech objevují potraviny, které by kvůli nízké kvalitě jinde neuspěly. Čeští a Moravští farmáři ale nic jiného než prvotřídní kvalitu vyrábět nemohou.

 

EKOLOGIE. Za každou bramborou, litrem mléka či plátkem masa z dovozu stojí také zbytečné litry nafty do kamionů, ucpané dálnice a v neposlední řadě také chemie, která zboží na dalekou a dlouhou cestu připraví.

 

INVESTICE DO NÁS. Volba domácího zboží je i investicí do našeho okolí a tím vlastně i do nás samých.. Zemědělství je nejvýznamnějším zaměstnavatelem na venkově, práce farmářů službou nám všem.

 

NAŠE ZEMĚ. Česká krajina patří mezi nejkrásnější na světě, každý ji máme v srdci. Je jen obtížné představit si, jak by vypadala bez starosti a péče svých hlavních opatrovníků – českých zemědělců a farmářů.

 

ZDRAVÝ ROZUM. Česká země je naším domovem po dlouhé generace, které ji kultivovaly dle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Živí nás a její produkty jsou zde hlavně pro nás. Nebo si opravdu někdo může myslet, že by to mělo být jinak?

 

Autor: Mgr. Pavel Pillár

 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ale zkuste to v českých obchodech SmajlíkSmajlík: na české jablko, cibuli nebo česnek člověk nenarazí (nebo jen výjimečně), takže nezbývá než brát, co je. Farmářské trhy jsou sice výborná věc, ale nebývají všude (natož denně) a svou nabídkou zatím nepokryjí celkovou poptávku. BIO mánie se mě netýká, z Prahy nejsem - tak KDE a JAK mám nakupovat naše potraviny (které tedy mimochodem také rozhodně nejsou bez "chemie")??? Smajlík Přes internet? Myšlenka hezká, ale těžko proveditelná. Bohužel Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles