Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rosoly a želé = průzračná dobrota

31. 08. 2008 | Škola vaření
by v našich kuchyních, kde se zavařuje neměly chybět.

Zahrádkáři, známe všichni – ovocné stromky a keře obsypané a co s tím?
Pokud je odšťavovací hrnec je to bez problémů. Jakékoliv ovoce v něm vyšťavíme, šťávu sterilujeme a je. Nebo do šťávy přidáme cukr a svaříme na rosol. Dalším využitím nadměrné a nekvalitní úrody jsou právě rosoly a želé. Jablka, stejně jako rybíz nebo blumy totiž obsahují dostatečné množství přírodního pektinu, který se hodí právě na želírování ovoce.

Rosol se od marmelád liší tím, že je průsvitný a má tužší konzistenci. Jeho barva je předurčena typem ovoce. Pozor, rosoly mají fádní chuť, proto je dobré oživit je bylinkami. Můžeme použít tymián, květy levandule, dobromysl, skořici, hřebíček nebo badyán. Použití rosolů je podobné jako u marmelád. Výborné jsou jako příloha k pečivu, ale osvědčí se i jako náplň do koláčů či buchet.

Na rosol určitě nedáme dopustit,  i při zavařování ovoce, které má málo pektinu a nemusíme tím pádem používat želírovací prostředky. Např. – jahody, višně. Přidávají se jako želírovací prostředek do marmelád.

rosoly a želéPro tento případ si můžeme vyrobit  pektinový vývar: neloupaná jablka očistíme nakrájíme na malé kousky a vyšťavíme nejlépe v odšťavovacím hrnci ,jinak ve vyšším kastrolu rozmixujeme a  uvaříme kaši, kterou propasírujeme přes plátno, zachytíme jen čistou šťávu, zbytek ovocné masy přelijeme vodou a ještě necháme asi půl hodiny vařit. Směs znovu přecedíme. Dále stejné vaření i pro šťávu z odšťavovacího hrnce – všechnu šťávu slijeme do kastrolu, vaříme dokud se jeho obsah o čtvrtinu  neodpaří nakonec nalijeme do sklenic a sterilujeme 20 min při 80 st. C


A k tomu pár receptů:


Angreštový rosol s rybízem
900 g angreštu
600 g rybízu (červený nebo černý, může být i josta)
1 kg krystalového cukru

Angrešt a rybíz omyjeme očistíme od stopek a okvětí. Ovoce bud´vyšťavíme v odšťavovacím hrnci a do čisté šťávy přisypeme část cukru  a v kastrolu prudce odpařujeme až se zmenší obsah o čtvrtinu přidáme zbytek cukru a vaříme prudce za občasného míchání (pěnu sebereme) a až začne tuhnout, zkusíme kápnout vařečkou na porcelánový talířek a poznáme,zda je dostatečně zrosolováno. Naplníme do nižších širších skleniček a zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru do vychladnutí


Jablečné želé s mátou
Svazek čerstvé máty
250 ml jablečného vína
šťáva z 1 citronu
500 g kyselých letních jablek
1 kg cukr krystal
500 ml vody

Důkladně omytou a okapanou mátu zalijeme 500 ml vařící vody. Zakryjeme a necháme 30 minut stát. Potom je scedíme. Výluh ochutíme jablečným vínem, citrónovou štˇávou a přidáme  oloupaná, vykrájená  a nahrubo nastrouhaná jablka.
Nakonec vmícháme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme prudce asi 20 minut, jakmile začne houstnout sebereme pěnu a zkusíme, na talířku, jak nám želíruje, bud´vaříme ještě chvíli,  je to podle kyselosti jablek, a naplníme do sklenic uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí.


Citrónové želé
půl chemicky neošetřeného citronu
1 l vymačkané citrónové št´ávy
1 kg cukru krystal

Omytý a osušený citrón nakrájíme na tenké plátky. Ke št´ávě přidáme  cukr a zvolna vaříme až začne želírovat. Plátky citronu  narovnáme do sklenic a zalijeme teplým rosolem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí.



Dobrou chuť  přeje baba Jaga

 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !