Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Salátové trendy – současnost

10. 05. 2008 | Škola vaření

Za devatero horami a devatero řekami…  

Dnes se salát připravuje nejen jako příloha k hlavnímu jídlu, ale i jako předkrm, lehké večerní jídlo, samostatný chod nebo v podobě sladkého ovocného salátu jako dezert. Podle hlavní složky (základu) se saláty rozdělují na zeleninové (včetně bramborového), těstovinové, masové, rybí, luštěninové, ovocné a jiné. Salát ovšem dělá salátem až dresink, bez kterého je nakrájená zelenina jenom nakrájenou zeleninou. Bez dresinku je salát zkrátka nahý, podobně jako fotbalista bez dresu. Dresinky mohou být olejové, majonézové, jogurtové nebo smetanové. Vodové dresinky už neexistují – do dříve tolik oblíbených sladkokyselých zálivek se olej obvykle nepřidával, ale dnes víme, že to byla chyba. Zatímco se totiž zelenina ve vodě vylouhuje a tím pádem nám příliš neprospěje, olej našemu tělu pomůže vstřebat vitaminy. Salát se podle chuti doplňuje ještě dalšími přísadami, nejčastěji kořením nebo bylinkami.

SalátyAť je tato přísada jakákoli, při dochucování salátů by nikdy neměla potlačit svěží chuť a vůni zeleniny, ovoce ani dalších složek salátu.

Při přípravě salátů se fantazii meze nekladou – kombinovat můžeme suroviny, jejich chutě, vůně, barvy i tvary. Skvělou inspiraci nabízejí kuchyně našich sousedů a celého světa vůbec, doslova nebo obrazně. Pro každou oblast či zemi jsou totiž typické určité suroviny, z nichž dokážou místní lidé připravit ty nejbáječnější saláty. Například k Itálii neodmyslitelně patří salát caprese z rajčat a mozzarelly, na Balkáně nejlépe chutná šopský salát a v Thajsku třeba krevetový. V některých zemích se jí salát více, v jiných méně. Jižané salát obvykle obědvají a většinou ho připravují ze zeleniny, ryb a olejového dresinku. Seveřané si zase pochutnávají na energeticky vydatnějších salátech ze sleďů, červené řepy, jablek a dresinku (remulády) z jogurtu nebo zakysané smetany. Saláty s majonézou jsou oblíbené hlavně u nás a našich sousedů. Všude tady se připravuje například bramborový salát, přičemž se používají podobné suroviny, ale různé názvy – třeba v Asii říkají bramborovému salátu ruský.

Teď a tady…

Chuťové preference se různí národ od národu – v Pobaltí milují řepu, Estonci a Lotyši kopr, seveřané hořčici a med, my Češi zase sladkokyselé chutě. Mezi muži a ženami je rozdíl spíše než v chutích v postoji k salátům obecně. Zatímco muži očekávají od jídla (včetně salátů) především to, že jim dodá energii, ženy dávají přednost naopak energeticky méně vydatným salátům a často berou i jídlo jako módní záležitost.

Saláty Saláty včera a dnes se liší především přísadami, kterými se dochucují. Desítky let staré receptury se používají stále, ale časem se trochu pozměnily – podle té které doby a novinek potravinářského průmyslu, například dresinků. Dalším příkladem může být sůl. Dříve byl k dostání pouze jeden druh soli, nyní si můžeme vybírat mezi solí hrubozrnnou, mořskou, různě ochucenou. Podobné je to i s pepřem a také s olejem. Olivovému oleji, od nepaměti samozřejmé součásti středomořského jídelníčku, začínají Češi přicházet na chuť až v posledních letech. Celosvětovým hitem jsou pak biopotraviny, díky kterým nabízí stále více restaurací svým hostům vedle klasického salátového baru i biokoutek.

A jaké saláty jsou v módě právě teď?

Saláty se semínky (dýňovými nebo sezamovými) a oříšky (třeba piniovými). Saláty z grilované zeleniny, která se podává studená a samozřejmě s dresinkem (paprika, lilek, cuketa, bazalka, olivový olej, česnek). Crudité, což je a není salát, protože jde o nakrájenou zeleninu podávanou s dipem z jogurtu nebo majonézy, do kterého se připravená zelenina namáčí. Vhodná je mrkev, okurka, paprika, spařený květák a brokolice, bílá ředkev, ředkvičky. Dip je na rozdíl od dresinku mnohem hustší, nepřipravuje se proto z oleje, ale z hustých ingrediencí jako majonézy, jogurtu, tatarské omáčky.



Jan Michálek

Manažer národního týmu
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky


 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka