Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 20.10. 2017
Dnes má svátek Vendelín
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Speciality indické kuchyně

19. 09. 2010 | Škola vaření

Jsou exotické, jsou chutné, jsou kořeněné, jsou… indické. Speciality indické kuchyně si získávají mezi evropskými strávníky stále větší oblibu. Ať už jde o pikantní kebab, pálivé karí nebo osvěžující lassi...

Nejznámější ze známých

V indické kuchyni se používá maso zřídka a obvykle v menším množství, u evropských strávníků jsou ovšem masová jídla nejoblíbenější. Určitě nejznámějším jídlem, na které dnes narazíte doslova na každém kroku, je kebab (kábab). Obvykle se vyrábí z pikantně okořeněného jehněčího či kuřecího masa, které se dozlatova opeče na rožni. Kebab se připravuje buď přímo na otevřeném ohni, nebo se maso ve velkých válcích točí nad plynovým grilem a postupně se okrajuje. Podává se nejčastěji se zeleninou a rýží nebo chlebovými plackami.

Typické indické karí už není tak jednoznačné. Obvykle se jedná o malé kousky masa ve velmi silně kořeněné omáčce, podávané s rýží. Ale můžete se setkat i s čistě vegetariánským karí. Obvykle se jedná o velmi ostré jídlo.

V každé lepší restauraci se už dnes setkáte s kuřetem tandoori (tandury). Jde také o indickou specialitu, která dostala název podle pícky, ve které se připravuje. Kuřecí maso se nejprve naloží do pikantní marinády z jogurtu a koření, a poté se napíchne na dlouhé úzké jehly a v peci se upeče dozlatova. I když s typickou pecí tandoori se mimo Indii jen velmi těžko setkáte, dobrou zprávou je, že velmi chutná varianta tohoto jídla se dá připravit i na otevřeném grilu.

Chutné drobnosti

Lassi je osvěžující jogurtový nápoj smíchaný s mlékem a libovolným ovocem (oblíbené je třeba mango nebo banán) a dochucený nasládlou směsí koření (např. kardamomem, skořicí, muškátovým oříškem nebo třeba i oříšky a kokosem).

V lepších čajovnách se často setkáte s oblíbeným indickým nápojem Chai. Jde o kvalitní čaj dochucený oblíbeným kořením garam masala, často dochucený mlékem nebo smetanou.

Velmi chutné jsou i indické dezerty. Kulfi je chladivá zmrzlina s pistáciovou příchutí. Keer je lahodný indický pudink a pokud si objednáte gulab jamun, dostanete smažené rýžové kuličky polité cukrovým sirupem.

Ale nejznámější „drobností“ která u nás už skoro zdomácněla je bezpochyby čatní (chutney). Jde obvykle o velmi pikantní zeleninu (možno i ovoce), nakládanou v cukru, octu a nejrůznějším koření. Podává se v malých mističkách, obvykle jako příloha ke kari. V naší kuchyni si ovšem získává stále větší oblibu jako dochucující přísada do omáček a polévek a jeho sladká varianta se často maže na chleba místo marmelády. Příprava domácí čatní je velmi snadná, stačí jen vybrané suroviny spolu dobře promíchat a při mírném varu zredukovat na hustší kaši, kterou potom můžeme sterilovat ve skleničkách, které uložíme do lednice.

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky