Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajemství pravého valašského frgálu?

18. 10. 2018 | Škola vaření
Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října 2018 na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce čtyři desítky tisíc návštěvníků.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí -  tradičně nechyběly náplně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné, například mandle, malina nebo jablko.

Koláč pečený s láskou a radostí zvítězil


soutěž o nejlepší frgálVítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.


O pravém valašském frgálu


Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Recept na jeho výrobu se dodnes dědí ve valašských domácnostech z generace na generaci – upéct opravdu chutný frgál je umění a vyžaduje zkušenost, um a především kvalitní suroviny.

Valašský frgálFrgál se na Valašsku připravuje podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století. Původně se tak označoval takzvaný „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se totiž již tradiční pečivo peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Pod pojmem „valašský frgál“ tak nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska. „Pravý“ valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.

Chcete se naučit pečení frgálů?

Frgálová manufakturaV Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích pořádají v říjnu a listopadu každou sobotu kurz, na kterém si tuto dovednost můžete osvojit.
Během necelých tří hodin získáte nové dovednosti, dozvíte se více o tomto typickém valašském koláči a pokud přijdete i s přáteli nebo s dětmi, užijete si také společně spoustu zábavy.
Dozvíte se jak se vyrábí frgál – od chystání těsta a náplně až po upečení.

A co si z kurzu odnesete?
Kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál (s krabicí pro snadnější přepravu), certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru jako dárek na památku a hlavně - nové zážitky.


Další fotografie ke článku Tajemství pravého valašského frgálu?:

Tajemství pravého valašského frgálu?
Tajemství pravého valašského frgálu?
Tajemství pravého valašského frgálu?
Tajemství pravého valašského frgálu?
Tajemství pravého valašského frgálu?
Tajemství pravého valašského frgálu?
Tajemství pravého valašského frgálu?
Tajemství pravého valašského frgálu?
Tajemství pravého valašského frgálu?
Tajemství pravého valašského frgálu?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je opravdu náhoda, protože mám velmi dlouhé intervaly kvůli reklamám
Obrázek uživatelky
profil
šperky máš po 4 min., jeden 5.min.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
20. 10. 2018 18:28 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
20. 10. 2018 18:24 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
20. 10. 2018 18:19 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
20. 10. 2018 18:15 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
20. 10. 2018 18:11 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
20. 10. 2018 18:07 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
20. 10. 2018 18:03 Sebrán "Šperky" za 20 bodů

jinak mi neustále naskakují reklamy a nejde mi pořádně rolovat stránka, také intervaly po 6 minutách

Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
5x a jedna špatná
Obrázek uživatelky
profil
na závěr štístko, taky dobréSmajlík
Hezký večer všem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle