Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 18.10. 2017
Dnes má svátek Lukáš
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Tak trochu jiná káva. Vylepšete si ji kořením!

24. 04. 2015 | Škola vaření
Pití kávy je rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže svůj den představit. Je symbolem ranního probouzení, udržování energie během dne a relaxace ve volném čase. Konzumace kávy, objevování nových druhů a způsobů přípravy, je zkrátka trendem současnosti. K přípravě nás může inspirovat i návštěva exotických krajů.

Pojďte s námi odhalit tajemství kořenících směsí, které dodají vaší kávě netradiční chuť a aroma. Po vzoru oblíbených kuchařských pořadů k sobě pozvěte své přátele a uspořádejte jim kávový „dýchánek“, na který jen tak nezapomenou.

Pití kávy „po česku“

Historie kávy a její konzumace v naší zemi sahá až do 16. století. Její zlaté časyvšak nastaly až v meziválečném období století dvacátého. V této době začal významněji růst počet kaváren, které se pomalu stávaly symbolem nového životního stylu. Tento vzestup na pár let přerušila druhá světová válka, kdy byly k dostání pouze kávové náhražky. Po válce došlo k znárodnění soukromých pražíren a kvalitních káv byl nedostatek. Nejspíše právě proto se stal velmi oblíbenýtzv. „turek“, který má i v současnosti stále řadu příznivců.Větší popularitě se však momentálně těší specializované kavárny a velké kávové řetězce, do kterých chodíme zkoušet nové druhy a příchutě, kterými se inspirujeme pro domácí přípravu. Nápojové lístky restauračních podniků běžně nabízí populární varianty, v podobě espressa, cappuccina, či latte macchiato. S pomocí domácích kávovarů si tuto kávu můžeme dopřát i doma, kde si ji připravíme sami, a přesně tak, jak jí máme nejraději. Pro jednoduchý a rychlý způsob vaření se velké oblibě těší také instantní kávy, jejichž chuť může hravě konkurovat kávě překapávané.

Tak trochu jiná káva. Vylepšete si ji kořením!Jak se připravuje světová káva? Inspirujte se tipy od zahraničních odborníků – v hlavní roli koření
Kořeněná chuť oblíbeného teplého nápoje udělala z Vietnamu druhého největšího producenta a exportéra kávy na světě. Zrnka ze země rýže a hor nakupují i věhlasné kávové řetězce a jejich oblíbenost roste i v České republice. „Nejdražší vietnamská káva se svou kvalitou rovná kávě cibetkové“, říká Naty Trinh Hao, majitelka pražského vietnamského bistra, ve kterém tradiční vietnamskou kávu sama připravuje. Jedinečnost chuti vietnamské kávy spočívá v přimíchávání cherry aroma a másla do směsi zrnek Robusta a Arabika. Hutnost se kávě dodává kondenzovaným mlékem.

Způsob přípravy se od typické české kávy také výrazně liší: „Při přípravě tradiční vietnamské kávy je nutné si nejprve horkou vodou nahřát filtr i hrníček, aby káva během procesu překapávání neztratila na chuti a teplotě. Do kovového filtru, položeném na hrníčku, nasypeme nahrubo namletou kávu, kterou zalijeme horkou vodou a přiklopíme víčkem. Takto připravená káva se již podává hostovi, pít ji však může až po úplném překapání kávy z filtru“, dodává odbornice na vietnamskou kávu.

Na mexických plantážích se káva pěstuje už od 18. století. V současnosti je Mexiko čtvrtým největším výrobcem kávy ve Střední a Jižní Americe, avšak velké plantáže už bychom tam hledali marně. Pěstování se přesunulo k menším farmářům a celosvětově proslulá Arabika se zde pěstuje v nadmořské výšce 1500-2000 metrů nad mořem. Koření a nejrůznější příchutě zde hrají velkou roli, což potvrzuje i AlejandrodelMoral, zakladatel pražského bistra a velký znalec mexické kávy: „Nejtradičnější kávou je tzv. Café de Olla, která se často koření pomerančovou nebo citronovou kůrou, mladší generace si ráda pochutná na kávě s příchutí čokolády.“ Alejandro pochází z Mexico City, kde je pití kávy doslova součástí kultury všech obyvatel. Někteří z nich si do kávy rádi přidají oblíbené koření z chilli papriček, jehož chuť je v Mexiku velmi oblíbená i pro své léčivé účinky. „Každodenní setkání kolegů a přátel v jedné z proslulých kaváren v centru města je samozřejmostí. Tzv. chillout, tedy odpočinek po náročném dni, a objevování stále nových variant či příchutí, se zde stalo trendem, který už neodmyslitelně patří k životu ve městě“.
 
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !