Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tibetská kefírová houba

6. 01. 2011 | Škola vaření

Můžete se s ní setkat pod spoustou názvů: říká se jí také vrchlíky, kefírky, kefírová zrna, kefírka, kefírovka nebo Tibeťanka. Vždycky jde ale o totéž: o drobivou houbovitou hmotu, připomínající ze všeho nejvíc rozdrobený květák nebo polévkové kapání.

Ve skutečnosti jde o tisíce malých houbiček s pozoruhodnou schopností měnit libovolné mléko v lahodný léčivý kefír tím, že z něj odstraní všechnu laktózu.

Léčivý návštěvník z hor

Kultury Tibetské kefírové houby jsou staré přes pět tisíc let. Pocházejí z kavkazských hor a podle pověsti je místním přdal Alláhův prorok Mohamed. Místním sloužily jako spolehlivý prostředek k uchovávání kravského, kozího nebo koňského mléka ve zdejším teplém klimatu.

Kefír, který dokážou tyto houbičky z libovolného mléka vytvořit, je nejen chutný, ale i zdraví prospěšný. Je to vlastně takový domácí actimel, i když tedy o hodně levnější. Krom posílení imunity má dobroučký kefírek pozitivní vliv i na zdraví srdce a cév, pomáhá pročišťovat játra, pomáhá při zažívacích a žaludečních problémech, má blahodárné účinky při urologických potížích a pomáhá při stresu a únavě. Krom toho lze hubičkový kefír s úspěchem použít jako očistnou pleťovou masku, nebo jako přísadu do koupele pro zdravou a jemnou pleť.

Výroba domácího kefíru

Opatřit si tibetskou kefírovou houbičku není vůbec těžké. Stačí se porozhlédnout po internetových fórech a bazarech a vysněnou houbičku budete mít za pár dní doma. Bez problémů totiž snáší přepravu poštou ve sklenici vody nebo mléka.

Než začnete s kefírky manipulovat,  zapamatujte si, že nesmějí přijít do styku s ničím kovovým. Kov totiž ničí některé zdraví prospěšné látky. Nejprve kefírky properte v čisté vodě. Dělejte to tak dlouho, dokud odtékající voda nebude čirá nebo jen lehce zabarvená. Pokud tuhle část procedury zanedbáte, začne se vám na houbičkách tvořit sliz a kefír se stane nepoživatelným, nebo vám po něm bude minimálně špatně.

Potom vezměte vypařenou zavařovací sklenici, houbičky do ní vložte a zalijte mlékem. Na dvě rovné polévkové lžíce houbiček potřebujete asi 300 ml mléka. Mimochodem - na použitém mléku záleží chuť i hustota výsledného kefíru. Nejlepší jsou asi biomléka nebo mléka přímo z farmy. Dobré je i čerstvé plnotučné nebo polotučné mléko. Někteří pěstitelé odrazují od používání krabicových trvanlivých mlék, ale mně osobně se tato rada zdá přehnaná. Získaný kefír je sice trochu více hořký, ale i tak je velmi dobrý.

Nádobu s mlékem a houbičkami překryjeme čistou gázou a necháme stát při pokojové teplotě asi 24 hodin. Poté kefír slijeme, houbičky propláchneme a celou proceduru můžeme zopakovat. Asi po 14 dnech se nám kefírová kultura rozmnoží na dvojnásobek. Můžeme ji rozdělit a druhou polovinu někomu darovat, nebo jen přiléváme více mléka. Houbičky velmi dobře snášejí i pobyt v lednici, ale tady jim výroba kefíru trvá asi týden.

Jak kefír užívat

Některé prameny doporučují pít léčivý kefír po dobu dvaceti dnů jako poslední jídlo před usnutím, potom deset dní vynechat a tak pořád dál. Já osobně piju zkrátka kefír, kdykoli na něj mám chuť. A když ji zrovna nemám, přidám ho do buchty či polévky, nebo si z něj připravím pleťovou masku či uklidňující koupel. Mimochodem hotový kefír vydrží v ledničce dva dny.

Pokud si chcete od užívání kefíru dát pauzu nebo chcete jet třeba na dovolenou, existují dvě možnosti, jak se o houbičkovou kulturu postarat. Buď ji můžete uložit do lednice ve sklenici s čistou vodou a vodu každý den vyměňovat. Tím vlastně houbičky vyhladovíte, takže doba jejich pobytu ve vodě nesmí překročit 14 dní. Mně se jako mnohem praktičtější způsob jeví kefírové houbičky zamrazit. Nijak jim to neublíží a po rozmrazení kefírkují jako obvykle. Jen jim to někdy trvá trošičku déle. Osobně doporučuji jako první výživu po rozmrazení čerstvé mléko, krabicové (pokud se rozhodnete ho používat) nechte až na později.

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Prodám tibetskou kefírovou houbu za 60 Kč za porci + 25 Kč poštovné. Taktéž nabízím čajovou houbu kombuchu za 60 Kč za kus + 50 Kč poštovné. Při odběru obou hub je cena 120 Kč + 50 Kč poštovné. Možný i osobní odběr v Karlových Varech. Tento inzerát je stále aktuální. Více informací o obou houbách na mých stránkách: http://www.kombucha-kefir.wz.cz/. V případě zájmu pište, prosím, na e-mail: kombucha.kefir@email.cz
Obrázek uživatelky
profil
Díky této houbičce a kefíru z ní, se podařilo po půl roce snížit hladinu cukru mému manželovi. Nedám na ni dopustit. I když se nám teď trochu zhoršila její kvalita, ale kefírujeme pořád. Pokud by měl někdo nadbytek, ozvěte se.
Druhá taková zázračná houbička se zase zalévá sladkým roztokem, přidává se jí plátek citronu a pár sušených hrozinek. Také osvěžující nápoj hlavně v létě. Tato houbička mi odešla po dobu dovolené. Byla bych ráda, kdyby se našel někdo kdo ji má a mohl trochu poslat.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
a tuhle houbičku bych klidně zkusila Smajlík. Jinak další chytrá houba je kombucha, ale tu jsem taky ještě nezkoušela.
Obrázek uživatelky
profil
před 15lety jsem ji také měla a kefír z ní byl výborný. Pak jsem odjela na dovolenou a zapomněla jsem ji dát do čerstvého mléka a ona změnila vzhled a já už k ní neměla důvěru tak jsem ji vyhodila.
Obrázek uživatelky
profil
Nemohla by mi nějaká dobrá duše kousek poslat? Smajlík Písněte kdyžtak do zprávičky prosííím. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles