Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 21.10. 2017
Dnes má svátek Brigita
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Tip: Ke grilování patří hroznový olej

23. 06. 2015 | Škola vaření
Podle statistik jsou nejvášnivějším národem "grilovačů" Američani. Na jednu domácnost tam připadá 1,4 grilu. Po celém světě se pak konají nejrůznější soutěže v grilování, které jen úspěšnost této kulinářské disciplíny potvrzují. Pozadu nejsou ani Češi. Na základě spotřebitelských průzkumů českého trhu zjišťujeme, že pouhá 4 % Čechů v životě negrilovala.

Naprostá většina Čechů pak griluje i několikrát do roka. K tomu, aby bylo grilování úspěšné, nesmíme podcenit přípravu - ideální je upravit maso marinováním několik hodin před tepelnou úpravou. Který olej je k tomu nejvhodnější a zároveň si při grilování zanechá zdraví prospěšné látky?

Obecně platí, že při samotném procesu grilování by se mělo šetřit tukem. Odborníci se shodují, že velká část olejů začíná při vysokých teplotách ztrácet svou chuť. Zdravé extra panenské oleje pak přichází i o tělu prospěšné látky, které z nich jinak získáváme při konzumaci olejů z pokrmů upravených při nižších teplotách. Neznamená to ale, že extra panenské oleje při grilování nenajdou své uplatnění.

Tip: Ke grilování patří hroznový olejHroznový olej pro grilování, zdraví i krásu

Hroznový olej doplňuje chuť mas i ryb. V kuchyni se vyznačuje jedinečnou vlastností zvyšování přirozené chuti jídla. Také je vhodný pro smažení a grilování, protože má vysoký stupeň spalování až 216⁰C. I při takto vysoké teplotě si tedy uchovává zdraví prospěšné látky. Odborníci se shodují, že hroznový olej je 50 krát účinnější než vitamin E a 20 krát účinnější než vitamin C. Dále obsahuje vysoké množství kyseliny linolové a je tedy účinný při boji s nadbytkem cholesterolu. V hroznovém oleji přijímá také naše tělo důležité nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerály. Díky příznivému obsahu těchto látek pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, zvyšuje metabolismus a má pozitivní vliv na ledviny. Konzumací hroznového oleje pomáháme zvyšovat také naši vnější krásu - zlepšuje totiž elasticitu pokožky, využívá se při léčbě akné a napomáhá při péči o suché a lámavé vlasy.

Marináda musí obsahovat tři složky

Šéfkuchaři si využití hroznového oleje v kuchyni pochvalují. Nejenže je vhodný pro přípravu studených pokrmů, například při dochucování salátů, ale také pro tepelnou úpravu pokrmů. Při grilování se tedy dá využít hned dvěma způsoby, při marinování a samotném grilování. Marinováním masa a ryb zachováme jejich šťavnatost.

Při přípravě marinády musí být přítomné tři složky: olej, kyselost a koření. Kyselost dodáme například jablečným octem a docílíme tak změkčení masa. Koření zase dodává masu chuť a olej konzervuje a dodává ten správný říz.

Marinované maso nebo ryba je tedy připravené ke grilování, jak postupovat dál? Extra panenské oleje se vyznačují tím, že k přípravě pokrmů jich stačí jen pár kapek. To stejné platí i pro grilování. Některé oleje jsou pro tento způsob přípravy naprosté tabu. Týká se to zejména lněného, konopného a řepkového oleje, které by se neměly vůbec zahřívat. Před samotným grilováním potřete rošt olejem, zabráníte tak připalování jídla.

Nezapomeňte na přílohu

Nezbytnou součástí grilování je také příprava příloh. Ke grilovanému masu i rybám se hodí prakticky cokoliv - grilovaná zelenina, opečený chléb, lehký zeleninový salát a mnoho dalších.

Šéfkuchaři doporučují například salát Horké léto. K němu potřebujete:

1 ks broskev
1 svazek rukoly
1 šálek nakrájené okurky
1 šálek směsi salátových listů
3 polévkové lžíce hroznového oleje

Do salátové mísy přidejte ke směsi salátových listů natrhanou rukolu, nakrájené okurky a na velké kostky nakrájenou broskev. Podle chuti osolte a opepřete, můžete dochutit také mletým chilli a sojovou omáčkou. Na závěr pokapejte několika kapkami hroznového oleje. Pro výjimečnou chuť pak můžete salát posypat jemně nakrájenými mandlemi.

Zdroj, foto: Bohemia Olej
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky