Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tortilly

26. 08. 2011 | Škola vaření

Tortilla je pravá kukuřičná placka, která byla dříve vyráběna jihoamerickými nebo mexickými indiánkami a už po tisíce let se vyrábí stále stejným způsobem. I dnes je tortilla oblíbený chléb na americkém kontinentu. Kukuřičné tortilly se tvarují lisováním v dřevěném nebo litinovém lisu na tortilly. Z kukuřičného zrní se připravuje i řada jiných pokrmů, avšak základní význam mají nekvašené kukuřičné placky, tzv. tortilly.


Tortilly můžete připravit z kukuřičného těsta, které je správně vlhké, nelepí, neláme se a je vláčné. Připravuje se za použití instantní jemné kukuřičné mouky zvané masa harina. Mnoho Mexičanů je přesvědčeno, že z ručně umleté kukuřice jsou placky nejchutnější. V dnešní době se k rozemletí používá masový mlýnek namísto dřívějších kamenných mlýnků. Pokud chcete originální recepty, můžete použít jako náhradu konzervu sladkých kukuřičných zrn i s nálevem, kdy zrna dvakrát pomelete na masovém mlýnku nebo je rozmixujete, osolíte a upečete. Další voda se už nepřidává.

 

Pravé tortilly v Jižní Americe a Mexiku připravují ženy z kukuřičného zrní, které se namočí s trochou hašeného vápna, poté ho přivedou k varu a nechají přes noc stát. Až druhý den se zrní scedí a několikrát propláchne. Zrní se tím zbaví slupek a vznikne tzv. nixtamal, který se drtí na kamenných mlýncích na hutné těsto. Poté se těsto tvaruje dlaněmi do požadované tloušťky a pak se placky opékají na pánvi. Tortilly bývají v nejchudších zemích součástí každého jídla.


Tortilly jsou u nás v dnešní době základem rychlého občerstvení a jsou také součástí hlavních chodů. Prodávají se instantní směsi s  kukuřičnou kaší, kdy se jen smíchá směs s vodou, solí a vypracuje na husté těsto. Tortilly můžete tvarovat například pomocí dna pánve se zabaleným těstem mezi dvěma polyethylenovými nebo hliníkovými foliemi, ale lépe se připravují pomocí válečku, protože těsto je lepivé. Některé směsi jsou ale zase naopak spíše sušší a  lámou se. Nejlepší je si vyválet 2 až 3 mm silné placky o průměru 12 až 20 cm a hned je upéct nebo usmažit.


U nás jsou také k dostání holandské, dánské, ale i mexické polotovary, které jsou syrové, dehydratované nebo i v konzervě jako vláčné, vlhké, proložené voskovým papírem. Takové tortilly se dají péct nasucho nebo smažit v oleji jako syrové a krásně voní i chutnají. A pokud vám tortilly zbydou a máte je uschované třeba v lednici nebo jinde a oschnou, tak je namočenou dlaní navlhčíte a po chvíli je položíte na rozpálenou plotýnku nebo do větší vrstvy středně ohřátého oleje a za častého obracení je během půl minuty ohřejete. Po nahřívání v oleji však nesmí být tortilly křupavé, ale vláčné, proto je po vyjmutí a okapání oleje promněte v mokrých dlaních. Pro některé recepty můžete připravovat tortilly i křehké, případně je i s náplní dále opékat.

Markéta
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také mám ráda tortily. Můžete napsat recept na domácí tortily? Děkuji.
Obrázek uživatelky
profil
já si dělám domácí tortilky. Mňam. A hned se po nich vždycky zapráší.
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek, akorát mne štve, že co jsem zatím koukala v obchodech, všude byla i mouka pšeničná.., čistě kukuřičné by se mi jako polotovar hodily
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles