Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradiční způsoby přípravy kávy

28. 02. 2011 | Škola vaření

V arabském světě se k přípravě kávy používá džezva, což je tradiční menší kovová nebo smaltová nádoba. Pravá arabská káva se povětšinou připravuje s cukrem a kořením (kardamon, vanilka nebo skořice). Do džezvy dáme velmi jemně mletou kávu s kořením a cukr. Zalijeme studenou vodou a dáme na oheň či řeřavé uhlíky a počkáme až káva zpění. Nikdy ale nesmí vařit, tehdy se ztrácí cenné aromatické látky.


Jakmile káva zpění, odstavíme ji asi na půl minuty a celý proces – zpěnění a opadnutí pěny – opakujeme třikrát. Díky velmi jemnému mletí je zaručeno, že káva klesne rychle ke dnu a k hostům se dostane čistý nápoj bez typicky českého „logru“. Káva připravená tímto způsobem má vysoký obsah kofeinu, a proto ji podáváme spolu se sklenicí čisté vody.


kavaV Evropě se vyvinulo mnoho způsobů přípravy kávy. Italské espresso je rychlý způsob, který zaručuje vylouhování co nejvíce chuťových a aromatických látek a dnes je nejrozšířenejší. Připravit správné espresso není jednoduché. V kávovaru musí být použita čerstvá měkká voda a jemně (avšak ne práškově) mletá káva. Je dobrým zvykem šálky nahřát. Objem kávy je malý a ve studených šálcích by velmi rychle vychladla.


Pára o teplotě maximálně 92°C prochází při tlaku 9 atmosfér mletou kávou po dobu 20 až 30 sekund. Jen v tom případě povrch kávy ozdobí jemné crema. V současnosti se v domácnostech prosazují také přístroje využívající systém přípravy kávy pomocí kapslí. Příprava nápoje je jednoduchá a chuť je stálá.


Ve Francii je zase oblíbený způsob přípravy v tzv. french pressu. Čerstvě umletou kávu nasypeme do konvice, zalejeme téměř vroucí vodou. Po 4 minutách speciálním sítkem kávu stlačíme na dno konvice a podáváme. Mocca konvičky jsou zase oblíbeny v jižní Evropě. Pro nás Středoevropany je typická pomalu překapávaná vídeňská káva. Ta se podává s horkou mléčnou pěnou a sklenicí vody.


Moderní způsoby přípravy kávy


Multikultirní společnost dovoluje téměř jakýkoli způsob přípravy a nové vlivy vítá. Proto si můžeme dnes vybrat, které kávě dáme přednost a které nám vyhovuje.

• French press – Jedná se o jednoduchý a dostupný způsob přípravy kávy. Nádobu, do které nasypeme kávu, zajileme téměř vřící vodou a po pár minutách sítkem stlačíme kávovou sedlinu ke dnu nádoby.
• Aeropress – Poměrně nový vynález, který z chuti dokáže vytěžit co nejvíce.
• Překapávaná káva – dnes již kávovary na překapávanou kávu málokde najdeme. Je to ale příjemný způsob přípravy kávy pro celou rodinu.


• Mokka konvička – Jeden z nejrozšířenejších typů přípravy kávy zejména v jižní Evropě. Káva je silná a svou chutí připomíná espresso.
• Espresso přístroje – Jsou pro domácnosti čím dál dostupnější. Jedná se o složité přístroje, které espresso připraví po stisknutí jen jednoho tlačítka – od nahřátí šálků až po umletí kávy.
• Přístroje na přípravu kávy z kapslí – Pro přípravu kávy je potřeba jen vložit předem připravenou kapsli a zmáčknout tlačítko. Výhodou je rychlost přípravy.


Káva v datech


kavaasi 6. století n. l. – podle některých pramenů se káva začíná pěstovat v Jemenu
kol. r. 800 n. l. – konzumace kávy je rozšířena v arabském světě
1475 – otevřena první istanbulská kavárna
konec 16. století – historicky první doložení Češi, kteří se seznámili s kávou v Cařihradu, byli cestovatelé Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic
1645 – otevřena první benátská kavárna
1658 – Holanďané začínají pěstovat kávu na Cejlonu
1685 – otevřena první vídeňská kavárna


1714 – Praha se dočkala své první kavárny/kafírny – U Zlatého hada a U Tří pštrosů
1727 – začátek pěstování kávy v Brazílii
1750 – začátek pěstování kávy v Kostarice
1799 – začátek pěstování kávy v Kolumbii
počátek 19. století – vynález vakuového kávovaru (dnes zažívá renesanci pod názven vaccum pot)
1901 – vynález presovacího přístroje Luigem Bezzerem


Zdroj: NESCAFÉ Dolce Gusto.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Mám také nejradši turka,nemusí být moc silný.Piju bez cukru.
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý startovací nápoj,ráno bez něj nefunguji,Ale pravou kávu z džezvy si vychutnám pro chvíle pohody.
Obrázek uživatelky
profil
přednost espressuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pravá turecká káva je pěkně nechutná (šíleně silná a sladká), není nad klasického českého "turka" SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nejlepší káva je turecká.Bez ní si nedokážu představit ráno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles