Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradiční způsoby přípravy kávy

28. 02. 2011 | Škola vaření

V arabském světě se k přípravě kávy používá džezva, což je tradiční menší kovová nebo smaltová nádoba. Pravá arabská káva se povětšinou připravuje s cukrem a kořením (kardamon, vanilka nebo skořice). Do džezvy dáme velmi jemně mletou kávu s kořením a cukr. Zalijeme studenou vodou a dáme na oheň či řeřavé uhlíky a počkáme až káva zpění. Nikdy ale nesmí vařit, tehdy se ztrácí cenné aromatické látky.


Jakmile káva zpění, odstavíme ji asi na půl minuty a celý proces – zpěnění a opadnutí pěny – opakujeme třikrát. Díky velmi jemnému mletí je zaručeno, že káva klesne rychle ke dnu a k hostům se dostane čistý nápoj bez typicky českého „logru“. Káva připravená tímto způsobem má vysoký obsah kofeinu, a proto ji podáváme spolu se sklenicí čisté vody.


kavaV Evropě se vyvinulo mnoho způsobů přípravy kávy. Italské espresso je rychlý způsob, který zaručuje vylouhování co nejvíce chuťových a aromatických látek a dnes je nejrozšířenejší. Připravit správné espresso není jednoduché. V kávovaru musí být použita čerstvá měkká voda a jemně (avšak ne práškově) mletá káva. Je dobrým zvykem šálky nahřát. Objem kávy je malý a ve studených šálcích by velmi rychle vychladla.


Pára o teplotě maximálně 92°C prochází při tlaku 9 atmosfér mletou kávou po dobu 20 až 30 sekund. Jen v tom případě povrch kávy ozdobí jemné crema. V současnosti se v domácnostech prosazují také přístroje využívající systém přípravy kávy pomocí kapslí. Příprava nápoje je jednoduchá a chuť je stálá.


Ve Francii je zase oblíbený způsob přípravy v tzv. french pressu. Čerstvě umletou kávu nasypeme do konvice, zalejeme téměř vroucí vodou. Po 4 minutách speciálním sítkem kávu stlačíme na dno konvice a podáváme. Mocca konvičky jsou zase oblíbeny v jižní Evropě. Pro nás Středoevropany je typická pomalu překapávaná vídeňská káva. Ta se podává s horkou mléčnou pěnou a sklenicí vody.


Moderní způsoby přípravy kávy


Multikultirní společnost dovoluje téměř jakýkoli způsob přípravy a nové vlivy vítá. Proto si můžeme dnes vybrat, které kávě dáme přednost a které nám vyhovuje.

• French press – Jedná se o jednoduchý a dostupný způsob přípravy kávy. Nádobu, do které nasypeme kávu, zajileme téměř vřící vodou a po pár minutách sítkem stlačíme kávovou sedlinu ke dnu nádoby.
• Aeropress – Poměrně nový vynález, který z chuti dokáže vytěžit co nejvíce.
• Překapávaná káva – dnes již kávovary na překapávanou kávu málokde najdeme. Je to ale příjemný způsob přípravy kávy pro celou rodinu.


• Mokka konvička – Jeden z nejrozšířenejších typů přípravy kávy zejména v jižní Evropě. Káva je silná a svou chutí připomíná espresso.
• Espresso přístroje – Jsou pro domácnosti čím dál dostupnější. Jedná se o složité přístroje, které espresso připraví po stisknutí jen jednoho tlačítka – od nahřátí šálků až po umletí kávy.
• Přístroje na přípravu kávy z kapslí – Pro přípravu kávy je potřeba jen vložit předem připravenou kapsli a zmáčknout tlačítko. Výhodou je rychlost přípravy.


Káva v datech


kavaasi 6. století n. l. – podle některých pramenů se káva začíná pěstovat v Jemenu
kol. r. 800 n. l. – konzumace kávy je rozšířena v arabském světě
1475 – otevřena první istanbulská kavárna
konec 16. století – historicky první doložení Češi, kteří se seznámili s kávou v Cařihradu, byli cestovatelé Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic
1645 – otevřena první benátská kavárna
1658 – Holanďané začínají pěstovat kávu na Cejlonu
1685 – otevřena první vídeňská kavárna


1714 – Praha se dočkala své první kavárny/kafírny – U Zlatého hada a U Tří pštrosů
1727 – začátek pěstování kávy v Brazílii
1750 – začátek pěstování kávy v Kostarice
1799 – začátek pěstování kávy v Kolumbii
počátek 19. století – vynález vakuového kávovaru (dnes zažívá renesanci pod názven vaccum pot)
1901 – vynález presovacího přístroje Luigem Bezzerem


Zdroj: NESCAFÉ Dolce Gusto.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nejlepší káva je turecká.Bez ní si nedokážu představit ráno.
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda kávu se smetanou i s vaječným koňakem mi chutná.
Obrázek uživatelky
profil
Kávičku miluji. Italské espresso je lahodné.
Obrázek uživatelky
profil
a co tak Dolce gusto?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles