Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tuky - Co jsou mýty a co pravda?

1. 07. 2010 | Škola vaření

Mýty:

           Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší a lidé by ho měli jíst.

           Máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem, a nejsou tedy přírodním tukem.

           Margaríny ucpávají cévy a obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50 %).

           (Margaríny) zvyšují celkový cholesterol a LDL (škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol (prospěšný cholesterol).

           Všechny tuky jsou špatné.

           Zdravá strava a konzumace tuků se vylučují.

 

 

Vysvětlení odborníků

 

Tuky jsou důležitou součástí jídelníčku a měly by tvořit 30-35 % denního doporučeného příjmu energie, tj. 60 – 80 g tuku za den podle věku a fyzické aktivity. Spolu s bílkovinami a sacharidy představují základní (nezbytné) živiny. Jsou důležité pro využití vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), dodávají tělu esenciální mastné kyseliny, které potřebujeme, ale náš organismus si je nedokáže sám vytvořit a obsahují ještě některé další zdraví prospěšné látky.

 

V rámci tuků rozlišujeme tuky „dobré“, které našemu zdraví prospívají, a tuky „špatné“, jejichž příjem bychom měli omezovat.  Jako dobré tuky označujeme tuky s vyšším obsahem vícenenasycených mastných kyselin (většina rostlinných tuků a rybí tuky) a v našem jídelníčku by se měly objevit každý den. Kromě jiného tyto tuky pomáhají chránit proti srdečně-cévními onemocněními a nepodílejí se na zvyšování hladiny celkového cholesterolu v krvi.

 

Dobré tuky by měly tvořit 2/3 všech přijatých tuků. Najdeme je v ořeších a olejnatých semenech,  v rybím tuku či v rostlinných olejích a produktech z nich vyrobených, např. v margarínech. Margaríny jsou zcela bezpečnými potravinářskými výrobky (státní kontrolní orgány velmi přísně kontrolují, aby všechny potraviny na našem trhu byly bezpečné) a neobsahují žádné nebezpečné složky v množstvích, která by měla negativní vliv na lidské zdraví (např. transmastné kyseliny v české prodejní síti prakticky neobsahuje naprostá většina prodávaných margarínů). Naopak obsahují látky pro lidský organismus nezbytné – např. esenciální mastné kyseliny, někdy i vitaminy..

 

Jako špatné tuky označujeme tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin (živočišné tuky). Obsahují vysoké množství cholesterolu, zvyšují hladinu celkového cholesterolu v krvi a podílejí se na vzniku civilizačních onemocnění. Vyskytují se v másle, sádle, směsných tucích, dortech a trvanlivém pečivu, tučném mase, uzeninách a vnitřnostech a tučných mléčných výrobcích. Vědci se pak zcela jednoznačně shodují na nutnosti nahrazování nasycených mastných kyselin (např. másla) nenasycenými mastnými kyselinami (např. oleji či margaríny).

 

 

Autoři: Ing. Ctibor Perlín, CSc., prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Společnost pro výživu, Fórum zdravé výživy

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se řídit zdravým selským rozumem a ne tím, za jaké rady jsou ti či oni odborníci zrovna placeni Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka