Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Uvařte si nishime!

28. 08. 2010 | Škola vaření

Slyšíme to neustále ze všech stran. Ovoce a zelenina 5x denně prospěje našemu zdraví. Vzít si ke svačině jablko nebo pomeranč nebývá problém, zato se zeleninou bývá leckdy potíž. Nejlepší je dát si ji ve formě zeleninového salátu nebo jako chutnou přílohu k hlavnímu jídlu. Například ve formě nishime.

Výraz nishime pochází z Japonska pověstného zdravou a chutnou kuchyní založenou na konzumaci mořských plodů a velké spousty zeleniny. Nishime je vlastně jakýkoli druh nebo více druhů zeleniny uvařené v malém množství vody nebo ve vlastní šťávě. Takto uvařená zelenina neztratí svoji chuť ani barvu a zachová si i většinu vitamínů. Dá se použít jako výborná a zdravá příloha k jakémukoli jídlu, nebo ji můžete jíst jen s pečivem jakou lehkou večeři.

Připravit nishime není složité. Vaření lze zjednodušit do 4 jednoduchých kroků.

1) Potřebujeme hrnec se silným dnem s dobře doléhající poklicí. Na dno hrnce nalijeme asi 2 cm vlažné vody.

2) Zeleninu nakrájíme na velké kusy. Použijeme např. cibuli, kořenovou petržel a mrkev. Cibuli nakrájíme na měsíčky a mrkev a petržel na širší kolečka. Jako první vložíme do hrnce cibuli, potom petržel a nahoru navrstvíme mrkev. Jemně osolíme a přikryjeme poklicí.

3) Zeleninu přivedeme na silném ohni k varu. Počkáme, až se v hrnci vytvoří dostatek páry, zmírníme oheň  a  dusíme 15-30 minut. Doba dušení záleží na druhu použité zeleniny a velikosti nakrájených kousků. Během dušení proto ochutnáváme, jestli už není zelenina měkká, ale ne příliš často, aby nám z hrnce neutekla všechna pára.

4) Když je zelenina měkká, přidáme pár kapek sojové omáčky a zeleninu opatrně promícháme. Necháme podusit ještě 2 minuty, aby se chuť a vůně sojové omáčky a smísila s jemně nasládlou chutí zeleniny.

Výsledkem je lahodná měkká zelenina s přírodní lehce sladkou chutí plovoucí v malém množství své vlastní šťávy. I zarputilejší odmítači zeleniny budou touto novou přílohou nadšeni. A nemusíte zůstat jen u kombinace cibule, petržel, mrkev. Do nishime se dobře hodí zelí, cuketa, lilek, pórek, rajčata, malý kousek celeru, ale i dýně hokkaido nebo malé množství brambor. Ale možná přijdete i na svou vlastní kombinaci. Zeleninu nishime můžete ještě vylepšit, když do hrnce před koncem vaření přidáte nadrobno posekané zelené bylinky.

Při vaření nishime je nejdůležitější vyvážený poměr přidané vody a vytvořené vodní páry. Při nedostatku vody se zelenina připaluje a je důležité ji včas trochu podlít. Přebytek vody zase změní nishime v zeleninovou polévku. V tomto případě přidáme ještě trochu vody a kousek zeleninového bujónu. Servírujeme protentokrát jako polévku a o pravé nishime se pokusíme příště.

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !