Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 20.10. 2017
Dnes má svátek Vendelín
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Uvařte si nishime!

28. 08. 2010 | Škola vaření

Slyšíme to neustále ze všech stran. Ovoce a zelenina 5x denně prospěje našemu zdraví. Vzít si ke svačině jablko nebo pomeranč nebývá problém, zato se zeleninou bývá leckdy potíž. Nejlepší je dát si ji ve formě zeleninového salátu nebo jako chutnou přílohu k hlavnímu jídlu. Například ve formě nishime.

Výraz nishime pochází z Japonska pověstného zdravou a chutnou kuchyní založenou na konzumaci mořských plodů a velké spousty zeleniny. Nishime je vlastně jakýkoli druh nebo více druhů zeleniny uvařené v malém množství vody nebo ve vlastní šťávě. Takto uvařená zelenina neztratí svoji chuť ani barvu a zachová si i většinu vitamínů. Dá se použít jako výborná a zdravá příloha k jakémukoli jídlu, nebo ji můžete jíst jen s pečivem jakou lehkou večeři.

Připravit nishime není složité. Vaření lze zjednodušit do 4 jednoduchých kroků.

1) Potřebujeme hrnec se silným dnem s dobře doléhající poklicí. Na dno hrnce nalijeme asi 2 cm vlažné vody.

2) Zeleninu nakrájíme na velké kusy. Použijeme např. cibuli, kořenovou petržel a mrkev. Cibuli nakrájíme na měsíčky a mrkev a petržel na širší kolečka. Jako první vložíme do hrnce cibuli, potom petržel a nahoru navrstvíme mrkev. Jemně osolíme a přikryjeme poklicí.

3) Zeleninu přivedeme na silném ohni k varu. Počkáme, až se v hrnci vytvoří dostatek páry, zmírníme oheň  a  dusíme 15-30 minut. Doba dušení záleží na druhu použité zeleniny a velikosti nakrájených kousků. Během dušení proto ochutnáváme, jestli už není zelenina měkká, ale ne příliš často, aby nám z hrnce neutekla všechna pára.

4) Když je zelenina měkká, přidáme pár kapek sojové omáčky a zeleninu opatrně promícháme. Necháme podusit ještě 2 minuty, aby se chuť a vůně sojové omáčky a smísila s jemně nasládlou chutí zeleniny.

Výsledkem je lahodná měkká zelenina s přírodní lehce sladkou chutí plovoucí v malém množství své vlastní šťávy. I zarputilejší odmítači zeleniny budou touto novou přílohou nadšeni. A nemusíte zůstat jen u kombinace cibule, petržel, mrkev. Do nishime se dobře hodí zelí, cuketa, lilek, pórek, rajčata, malý kousek celeru, ale i dýně hokkaido nebo malé množství brambor. Ale možná přijdete i na svou vlastní kombinaci. Zeleninu nishime můžete ještě vylepšit, když do hrnce před koncem vaření přidáte nadrobno posekané zelené bylinky.

Při vaření nishime je nejdůležitější vyvážený poměr přidané vody a vytvořené vodní páry. Při nedostatku vody se zelenina připaluje a je důležité ji včas trochu podlít. Přebytek vody zase změní nishime v zeleninovou polévku. V tomto případě přidáme ještě trochu vody a kousek zeleninového bujónu. Servírujeme protentokrát jako polévku a o pravé nishime se pokusíme příště.

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !