Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Varianty školních svačin

20. 10. 2010 | Škola vaření

Pomazánkové variace
Vezmeme kvalitní chléb nebo celozrnné pečivo, které doplníme pomazánkou. Jejím základem je tvaroh a kousek másla nebo bílého jogurtu (pro dobrou roztíratelnost). Vzniklou směs osolíme a podle chuti přidáme libovolnou chuť. Nabídka na příchutě pomazánek je široká a mnohdy si můžeme pomoct z vlastních zdrojů.  Přísadami, které směs učiní jedinečnou, mohou být zelené bylinky, (pažitkou…), křen, paprika, ořechy s medem, nadrobno nasekaná šunka, strouhaná mrkev, slazené ovoce (strouhané jablko,hrušky), strouhaný tvrdý sýr apod.

 

Klasická Budapešť
Vedle výše zmíněných můžeme zvolit také jednu z dlouhodobě nejoblíbenějších pomazánek českých dětí. Tvaroh naředíme jogurtem, přidáme drobně nasekanou cibuli a mletou sladkou papriku s kousky posekané zeleninové papriky. Opět podáváme s kvalitním pečivem.

 

Falešný humr
Pokud má naše dítě v lásce ryby, v realitě všudypřítomných žvýkaček se nemusíme bát použít tuto variantu také pro školní svačinu. Využít můžeme navíc zdravou večeři z předchozího večera. Zbytek pečeného rybího filé vmícháme do nastrouhaného celeru a mrkve, přidáme strouhaná jablka, osolíme a dochutíme citronovou šťávou či špetkou jogurtu.

 

Sendviče se šunkou a rukolou
Pokud vaše dítko holduje masu, není důvod mu jej odmítat. Vezmeme tmavý chléb, pro větší atraktivitu a skladnost jej můžeme seříznout do čtvercového tvaru. Čerstvý sýr smícháme s pažitkou a ochutíme solí. Na tenké plátky nakrájíme či nastrouháme mrkev a připravíme šunku a lístky rukoly. Tradičním způsobem následně připravíme sendviče.

 

Knäckebrot s ovocem
Pokud nemáme příliš času a chceme dopřát dětem něco nevšedního, nabízí se následující varianta. Oloupeme měkčí hrušku a nakrájíme ji na plátky. Stejně tak postupujeme u švestky, případně půlíme kuličky vinné révy. Následně naskládáme na knäckebrot, posypeme čokoládovým zdobením a sendvič přikryjeme druhým plátkem knäckebrotu.

 

Sendviče s tuňákem a okurkou
Další varianta pro rodiče, které nemají příliš času a jejíž děti milují ryby. Vezmeme plechovku tuňáka ve vlastní šťávě, necháme rybu okapat. Mezitím plátky chleba namažeme máslem nebo margarínem, poklademe omytou nakrájenou okurkou, zakryjeme vrstvou tuňáka a přidáme rozmáčknutá cherry rajčátka. Opatrně přiložíme na obloženou stranu druhý plátek toastového chleba a překrojíme sendvič ostrým nožem na dva trojúhelníky.

 

Falešné hranolky
Zatímco školní svačiny obecně moc „cool“ nebývají, jistá jídla se těší přízni děti bez rozdílu věku. Proč toho nevyužít? Dítěti tak dáme do školy pečené preclíky a tyčinky tvrdého nízkotučného sýra – sýrové hranolky připomínají ty bramborové a hned lépe chutnají.


Zeleninová palačinka

Podle chutě dětí připravíme zeleninový salát z oblíbené zeleniny s jogurtem (rajčata, paprika, okurka apod.) Touto směsí naplníme pita chléb, který navíc můžeme zarolovat do podoby oblíbené palačinky.

 

Rýžová kaše s rozinkami
Časově náročnější svačina umožní dětem poskytnout sladkou variantu při rozumné míře cukru i související energie. Na másle osmahneme kulatozrnnou rýži a zalijeme ji vodou tak, aby rýži přesahovala zhruba o jeden centimetr. Zmírníme plamen na minimum a přikryjeme pokličkou. Občas promícháme. Po zhruba patnácti minutách přidáme do rýže rozinky, nakrájené vlašské ořechy, vanilkový cukr a podle chutě skořici. Za dalších pět minut již bude rýže měkká a my po vychladnutí můžeme podávat.

 

Rada na závěr


Zkuste nechat dítě, aby svačinu den předem připravilo s Vámi. Nejde o učení kulinářských dovedností – ačkoliv i to se může v budoucnu hodit. Především však dítě k vlastnoručně připravené svačině přistupuje s daleko větším nadšením, pocitem hrdosti a především radostí z vlastního podílu na „dospělácké“ práci. Taková svačina jen zřídkakdy skončí na dně batohu.

 

Autor: Mgr. Pavel Pillár

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
U nás ve škole dětem děláme svačinky - denně mají čerstvé pečivo se sýrem, jogurtem, sladké pečivo, chléb s pomazánkou, obloženou housku, občas párek atd. K pití vaříme čaj. Jsem zapojeni v programu ovoce do škol, takže dostávají i čerstvé ovoce a zeleninu. Jedna svačinka stojí 7 Kč a myslím, že je to pro matky obrovský výhoda.
Obrázek uživatelky
profil
jdu dělat "Budapešť" Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles