Bezová šťáva a bezový sirup - nejoblíbenější receptyBezová šťáva a bezový sirup - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.06. 2018
Dnes má svátek Pavla
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Všechna sůl pochází z moře

28. 08. 2015 | Škola vaření
Zatímco klasická kuchyňská sůl je mnohými zavrhována, přírodním a mořským solím bývají někdy připisovány různé blahodárné účinky. Oba druhy soli se však od sebe složením ani účinky takřka neliší, podstatnější rozdíly jsou jen v textuře.

Jak uvádí server Consumerist, není třeba kuchyňskou solí opovrhovat jakožto nepřirozenou. Sůl, která se těží v lomech, také pochází z moří či oceánů, ovšem z takových, které vyschly před miliony let.

Rozdíl v textuře je způsoben hlavně způsobem těžby, kdy je sůl ve vyschlých pánvích rozbíjena či rozpouštěna ve velkém množství vody a následně drcena či vysušována. Do kuchyňské soli pak bývá ještě někdy dodatečně přidáván jód a přísady proti hrudkování.

kuchyňská sůlKvůli hrubší textuře mohou například někteří kuchaři upřednostňovat mořskou či himalájskou sůl, základem je však stejný chlorid sodný (NaCl) jako v případě kuchyňské soli. Ve prospěch klasické kuchyňské soli mluví také obsah přidaného jódu, který je v malém množství nezbytný pro zdraví člověka. Nezíská-li člověk dostatek jódu z jiných potravin, v nichž se tato látka vyskytuje přirozeně, je třeba do těla dostat alespoň jód přidaný do soli.

Někteří lidé mohou být na jód alergičtí, u nich je pochopitelně na místě zvolit sůl bez přidaného jódu. V jodizovaném nálevu také tmavnou potraviny. Ačkoli se jedná pouze o estetickou závadu, sůl bez jódu je populárnější i pro nakládání zeleniny a jiných potravin. Doporučená denní dávka jódu se u dospělého člověka pohybuje mezi 150 a 200 mikrogramy.

Hrubé přírodní soli sice obsahují stopové množství různých minerálů, které jim propůjčuje charakteristické zabarvení, to je však z výživového hlediska spíše zanedbatelné. Stejné minerály člověk získá, když bude jíst zelenou zeleninu, ořechy nebo ryby. I když člověk sůl pro fungování těla potřebuje, i zde platí, že nic se nesmí přehánět. Příjem sodíku ve stravě zdravého dospělého člověka by neměl překročit 2,4 gramu za den.

Zdroj: dTest
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !