Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vychutnejte si netřesk!

27. 07. 2010 | Škola vaření

Asi každý zná půvabné růžičky netřesku jako stále zelenou vytrvalou ozdobu našich skalek. Ti šťastnější ho možná dokonce viděli nádherně kvést. Čas od času také zaslechneme o netřesku hovořit jako o netradičním pokryvu domovních střech. Nicméně jeho použití v kuchyni je stále ještě velkou raritou


Pokud ovšem budete chtít netřesk v kuchyni vyzkoušet, nestačí jen potají navštívit výstavní sousedovu skalku a oškubat vše, co tam najdete. K vaření se totiž používá výhradně netřesk zední (sempervivum tectorum).


Netřesk zední je tučnolistá vytrvalá rostlina s pravidelnými přízemními růžicemi špičatých listů. Kvete od června do září růžovými rozvětvenými květy. Jeho původní domovinou jsou alpy a Pyrenejské pohoří. K nám se původně dostal jako vzácná ozdoba záhonů, v současné době ale zplaňuje a to obzvlášť na teplejších místech.


NetřeskK jídlu jsou vhodné mladé svěže zelené růžice, které ještě nezačaly vytvářet květenství. Staré odkvetlé růžice jsou ke konzumaci nevhodné, protože jejich listy hrubnou. Dužina netřesku má mírně nahořklou chuť. Obsahuje značné množství vitamínu C, organických kyselin a tříslovin.


V lidovém léčitelství se šťáva nebo podrcené listy netřesku přikládají na otoky, bradavice a kuří oka. V jídelníčku se uplatní především jako součást lehkých osvěžujících salátů, jako součást přílohy k bílému masu a také jako osvěžující nápoj. Nemá rád smetanové zálivky, naopak se dobře snáší s olejem a octem. Zajímavě osvěží i ovocné bowle nebo štamprle slivovice.


Vyzkoušejte třeba: Netřeskový salát nebo Netřeskovou minerálku


Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nie je to moja srdcovka
Obrázek uživatelky
profil
pěstuji už hodně dlouho,v loni mi prvně vykvetl a letos taky,samozřejmě vždy z jiné růžice,ta po odkvětu zajde.Že je jedlý to jsem nevěděla.
Obrázek uživatelky
profil
vyskušala som, nechutilo to nikomu
Obrázek uživatelky
profil
vloni kvetl...SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice