Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 20.10. 2017
Dnes má svátek Vendelín
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Vychutnejte si netřesk!

27. 07. 2010 | Škola vaření

Asi každý zná půvabné růžičky netřesku jako stále zelenou vytrvalou ozdobu našich skalek. Ti šťastnější ho možná dokonce viděli nádherně kvést. Čas od času také zaslechneme o netřesku hovořit jako o netradičním pokryvu domovních střech. Nicméně jeho použití v kuchyni je stále ještě velkou raritou


Pokud ovšem budete chtít netřesk v kuchyni vyzkoušet, nestačí jen potají navštívit výstavní sousedovu skalku a oškubat vše, co tam najdete. K vaření se totiž používá výhradně netřesk zední (sempervivum tectorum).


Netřesk zední je tučnolistá vytrvalá rostlina s pravidelnými přízemními růžicemi špičatých listů. Kvete od června do září růžovými rozvětvenými květy. Jeho původní domovinou jsou alpy a Pyrenejské pohoří. K nám se původně dostal jako vzácná ozdoba záhonů, v současné době ale zplaňuje a to obzvlášť na teplejších místech.


NetřeskK jídlu jsou vhodné mladé svěže zelené růžice, které ještě nezačaly vytvářet květenství. Staré odkvetlé růžice jsou ke konzumaci nevhodné, protože jejich listy hrubnou. Dužina netřesku má mírně nahořklou chuť. Obsahuje značné množství vitamínu C, organických kyselin a tříslovin.


V lidovém léčitelství se šťáva nebo podrcené listy netřesku přikládají na otoky, bradavice a kuří oka. V jídelníčku se uplatní především jako součást lehkých osvěžujících salátů, jako součást přílohy k bílému masu a také jako osvěžující nápoj. Nemá rád smetanové zálivky, naopak se dobře snáší s olejem a octem. Zajímavě osvěží i ovocné bowle nebo štamprle slivovice.


Vyzkoušejte třeba: Netřeskový salát nebo Netřeskovou minerálku


Notburga
ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nie je to moja srdcovka
Obrázek uživatelky
profil
pěstuji už hodně dlouho,v loni mi prvně vykvetl a letos taky,samozřejmě vždy z jiné růžice,ta po odkvětu zajde.Že je jedlý to jsem nevěděla.
Obrázek uživatelky
profil
vyskušala som, nechutilo to nikomu
Obrázek uživatelky
profil
vloni kvetl...SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Hromada zlaťáků