Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začínáte s vařením? Ulehčete si práci

25. 05. 2015 | Škola vaření
Ať už vás k tomu donutily okolnosti, nebo jste se do světa kulinární gastronomie odhodlala vstoupit sama, snad na žádnou jinou činnost než na vaření tolik nesedí rčení „žádný učený z nebe nespadl“. Je sice pravda, že „chybami se člověk učí“, pár vychytávek pro snadnější pobyt v kuchyni se ale vždycky hodí. A možná si v nich své najdou i ostřílené harcovnice.

Důkladná příprava je klíčem k úspěchu

Den předem si promyslete, co a jak budete vařit. Udělejte si podrobný nákupní seznam, abyste ve spěchu nezapomněla na některou z nezbytných surovin. Zároveň tak v obchodě předejdete zběsilému pobíhání a nakupování všeho, co vám zrovna přijde pod ruku. Základní suroviny typu mouka, cukr, sůl pořizujte jednou za čas do zásoby, abyste je v případě náhlé potřeby mohla jednoduše vytáhnut ze spíže. Pracovní postup si rozvrhněte tak, aby na sebe jednotlivé kroky navazovaly a neměla jste mezi nimi zbytečné prostoje. Čas vám ušetří i zamrazování. Zeleninu si klidně můžete ve volných chvílích zpracovat a zamrazit, stejně tak houby nebo sezónní ovoce jako rybíz, angrešt či borůvky. Podobně lze průběžně doplňovat i domácí strouhanku.

Začínáte s vařením? Ulehčete si práciSmažení

Olej na pánvičce dokáže potrápit leckoho. Pokud jej nechtěně připálíte, degradujete tím celé jídlo. Z toho důvodu už naše maminky a babičky do pánve vždy přidávaly pár koleček mrkve, nebo brambory. Obě tyto suroviny natáhnou spáleninu do sebe. Další oříšek představuje rozpoznání doby, kdy je olej na pánvi správně rozpálený. Kromě moderní techniky v podobě teploměru si můžete vystačit s drobkem ze světlého pečiva. Vhoďte jej do oleje a pozorujte, za jak dlouho zezlátne. Zhruba 15-30 vteřin je v tomto případě ideální čas. Rychlé spálení signalizuje potřebu ztlumení teploty, žádná reakce naopak nedostatečné teplo.

Vaření

Chcete-li rychle přivést vodu v hrnci k varu, pomozte si rychlovarnou konvicí. Jestliže rýži nebo těstoviny přesolíte, opět se spolehněte na bramboru. Přepůlenou ji vložte do hrnce, povařte a pak vyhoďte. Nataženou sůl tím vyhodíte spolu s ní. Klasiku české národní kuchyně, tj. bramborové knedlíky, z hrnce vytahujte ihned po vyplutí ze dna na hladinu. V tu chvíli jsou totiž hotové. Pokud se vám těsto na knedlíky dlouhodobě nedaří, vyzkoušejte již hotové směsi, které vám ušetří čas i trápení s hledáním té správné konzistence těsta. Sypké směsi využívají i protřelé kuchařky, takže rozhodně neuděláte přešlap. Koupit samozřejmě můžete i hotové knedlíky. Aby vám polévka nebo omáčka při vaření z hrnce nevytekly, potřete horní okraj vnitřní strany tukem.

Pečení

Bojujete-li s nepoddajným pečícím papírem, důkladně ho nejprve zmuchlejte, znovu narovnejte a teprve poté položte na plech. Myslete také na vyklápění buchet. Formu vytřenou máslem proto dejte na chvíli do ledničky, než ji vysypete moukou a zalijete těstem. Po upečení se bábovka snadno a rychle od formy oddělí. Vyzkoušet můžete i přiložení mokré utěrky na teplé dno formy. Před válením těsta dejte váleček na hodinu do mrazáku, těsto se vám na něj posléze nebude lepit. Jestli chcete docílit krásně vypečené kachny nebo husy na velikonoční tabuli, pečte drůbež delší dobu při nižší teplotě. Maso bude křehčí a bude od kostí krásně odpadávat.

Zdroj, foto: Amylon

Další fotografie ke článku Začínáte s vařením? Ulehčete si práci:

Začínáte s vařením? Ulehčete si práci
Začínáte s vařením? Ulehčete si práci
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !