Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Základní rady při nákupu potravin zaměření na maso a mražené potraviny

8. 01. 2011 | Škola vaření

V první fázi výběru hraje vždy nejdůležitější roli vzhled obalu, je-li potravina balená nebo vzhled samotné potraviny či suroviny, jedná-li se o potravinu nebalenou. V dalším výběru hraje roli cena a údaje uvedené na obalu nebo etiketě. Údaje uvedené na obalu nám pomohou při rozhodování o vhodnosti, respektive upřesnění pro jaký účel uvedenou potravinu chceme zakoupit a jak s ní dále máme zacházet nebo jí upravovat. Údaje uvedené na obalu nám též pomohou posoudit, zda tato potravina vyhovuje našim potřebám z hlediska výživy.

Máme-li tento krok za sebou, pak je následně dobré při nákupu potravin věnovat pozornost těmto doporučením:

Na etiketách balených potravinářských výrobků si všímejte označení „Spotřebujte do:“ (datum použitelnosti), nebo „Minimální trvanlivost do:“.

Potraviny s označením „Spotřebujte do“ a příslušným datem. Jedná se o označení, které se používá u potravin podléhajících rychlé zkáze, respektive s krátkou dobou údržnosti, např. masa, vajec, mléčných výrobků. Patří sem veškeré balené čerstvé výrobky. Potraviny po tomto datu nesmí být dále nabízeny k prodeji a musí být neodkladně odstraněny z prodejní plochy, protože nesplňují základní podmínku, kterou je zdravotní nezávadnost. 

Označení „minimální trvanlivost do:“ se používá u potravin, které lze i dlouhodobě uchovávat, např. obiloviny, rýže, koření. Potraviny s označením „Minimální trvanlivosti“, mohou být po tomto datu ještě dále prodávány, ale pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a musí být patřičně označeny a v prodejně odděleně umístěny od ostatních výrobků. Takovéto potraviny mohou začít ztrácet svou chuť nebo strukturu.   Patří sem např. sušenky, sirupy, kompoty apod.

Informace o nutriční hodnotě, respektive údaje o energetické hodnotě potraviny a obsahu výživných látek (např. bílkoviny, tuk, vlákninu, sodík, vitamíny a minerály). 

Při nakupování vždy kontrolujte neporušenost obalu, obzvlášť u podezřele levných potravin.

Všímejte si odděleného uložení potravin tam, kde by mohlo dojít ke znečištění potravin určených k přímé konzumaci, např. syrové maso vedle uzenin, pečivo pod zeleninou apod.

Při větším nákupu nakupujte chlazené a mražené potraviny jako poslední a přepravujte je tak, aby bylo oddělené zejména syrové maso a drůbež od ostatních potravin.

Potraviny, ze kterých může vytékat nějaká tekutina (maso, ryby, kysané zelí apod.) vložte  do sáčků nebo samostatných tašek, protože hrozí riziko křížové kontaminace.

Mraženým potravinám, které jsou obaleny větším množstvím ledu, se raději vyhněte. Je to známka toho, že potravina byla už jednou rozmražena a pak zase zamražena, čímž hrozí nejenom ztráta jakosti (kvality) potraviny, ale i vyšší riziko infekce, například nakažení salmonelou.

K přepravě chlazených a mrazených potravin používejte termotašky nebo termoobaly.

Po příjezdu domů vložte chlazené a mražené potraviny co nejrychleji do chladničky či mrazáku.

 

Autor: Crest Communications ve spolupráci s odborníkem na kvalitu potravin  Doc. Ing. Lubošem Babičkou, CSc.

 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles