Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 21.08. 2017
Dnes má svátek Johana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Zakousněte si šťovík!

15. 07. 2010 | Škola vaření

Šťovík zná ze svých dětských let snad každý z nás! Nic tak nezkřiví ústa jako silný stonek šťovíku kyselého! A jak blahodárně působí žvýkání jeho listů při pocitu přeplněného žaludku!


Šťovíku roste na našich stráních hned několik druhů, ale k jídlu se hodí pouze jediný - Šťovík kyselý (latinsky rumex acetosa). Najdeme ho na vlhčích lukách a u cest od nížin až po horské pásmo. Je rozšířen na celé jižní polokouli. Jeho zelené části obsahují mnoho užitečných látek. Jmenujme například vitamíny A a C, železo, třísloviny, nerostné látky, silice aj. Ale šťovík má také značný obsah kyseliny šťavelové, proto můžeme denně spotřebovat v pokrmu max 50 – 100 gramů.


šťovík kyselýŠťovík se vyznačuje také mnohými léčivými účinky, jak nás už od středověku přesvědčují nejrůznější herbáře a bylináře. Působí příznivě na peristaltiku střev a jeho vysoký obsah železa podporuje krvetvorbu. Jeho použití v kuchyni se datuje už od dob antiky, kdy ženy sbíraly mladé šťovíkové listy a podávaly je hostům pro lepší trávení po obzvláště vydatných hostinách. Nejchutnější listy má šťovík brzy na jaře, ale mladé vrcholky můžeme sbírat prakticky až do podzimu.


V kuchyni najde široké uplatnění především jako součást listových salátů. Šťovíkové listy jsou rovněž nepostradatelné při přípravě boršče či karbanátek. Vynikající chuť dodá majonézám, omeletám, tvarohovým pomazánkám nebo bramborovému salátu. Pokud připravujete maso, určitě neprohloupíte, pokud šťovík použijte ke skopovému nebo rybám. Nejlépe mu sluší nejrůznější kombinace se smetanou, mlékem nebo vejci.


Notburga
ChytráŽena.cz 

 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
znám od mala,moje děti ho milují,ale ještě jsem ho nevařila,myslím že po vaření vypadá jako špenát a ten Smajlíkděti nejí
Obrázek uživatelky
profil
neviděla jsem ho ani nepamatuju,ale jako děti jsme ho jedly.
Obrázek uživatelky
profil
měla ráda moje maminka,ale na mě byl kyselý.Už jsem jedla boršč ze šťovíku,dobrý.Už jsem šťovík neviděla kolik let,ve městě ho nenajduSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
když jsme byli malí,tak to byla pro nás opravdu pochoutka a nejen to.Jedli jsme všechno možné,co r..ostlo na loukách a žádné alergie a nemoce jsme neznali.
Obrázek uživatelky
profil
Od znamych jsem se naucila Stovikovou polevku.Je velmi chutna a syta.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles