Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zdravé mlsání s banánem

10. 10. 2009 | Škola vaření
Banány patří mezi ovoce, které se k nám dováží z teplých tropických oblastí. Jsou to plody banánovníku, nejvyšší byliny na světě, která je vysoká 8 až 10 m, jeho plody jsou protáhlé, rostou ve visících seskupenstvích s počtem od 100 až 300 banánů v mnohovrstvém svazku.

Vůně a chuť banánů je ovlivněna teplotou při, které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se, proto se také nedoporučuje ukládat banány do lednice, protože utrpí na kvalitě. Pro nás jsou pochoutkou a zpestřením každodenního jídelníčku. Hned po jablku patří k nejkonzumovanějšímu ovoci v České republice.

Banány jsou ideální svačinkou


Mají velmi výživnou hodnotu. Jsou cenným zdrojem celé řady vitamínu B, z nich nejcennější je vitamín B6 a draslík. Rovněž obsahují vitamín A a také C. Kromě toho má banán hodně minerálů především  vápníku, hořčíku, fosforu a cenných stopových prvků zejména  železa a zinku. Obsahují jednoduché cukry a vlákninu, které poskytují tělu energii.

Léčivé účinky banánů


- působí preventivně při vysokém krevním tlaku, snižují cholesterol
- odvodňují a snižují tělesnou hmotnost
- pomáhají při žaludečních a střevních potížích
- čistí organismus od škodlivých látek
- posilují  imunitu, zvyšují obranyschopnost organismu
- jsou účinné během přemenstruačního syndromu

Banány pro dobrý spánek


Obsahují biologicky aktivní látku, která ovlivňuje kvalitu spánku.
Pro klidný a dobrý spánek se doporučuje konzumace jednoho banánu před spánkem. Dále uklidňují naše nervy, protože mají vysoký obsah vitamínů skupiny B, které jsou balzámem na nervový systém. Rovněž obsahují hodně přírodních látek a vitamínů, keré zlepšují paměť, zvyšují koncentraci a soustředění. Vhodné zejména pro studenty.


Výborné na zažívací potíže


Banány obsahují vysoký podíl vlákniny, a jejich účinné látky pomáhají organismu dát zažívací trkat do normálu. Pomáhají při zácpě i běhavce.
Při zácpě pomáhají banány méně zralé, jemně nazelenalé. Proti běhavce pomáhají banány přezralé, až žlutohnědé. Také léčí žaludeční vředy.
Neutralizují žaludeční kyseliny a jejich konzumací můžete přispět k vyhojení žaludečních vředů. Pomáhají při překyselení organismu, protože  minerální látky obsažené v banánech pomáhají neutralizovat kyseliny a snadno je dokáží vyloučit z těla.  Budete se po nich cítit lépe.

Banány v kuchyni


Banány můžeme využít velice dobře ve studené i teplé kuchyni.

Receptů na úpravu banánu je nespočet. Můžeme je grilovat, péct, flambovat, přidávat do různých jídel. Použít do různých salátů, kokteilů a jako dekoraci.
Také je můžeme přidávat do různých masitých pokrmů. Také   jsou vhodné pro banánovou dietu, která  je jednoduchá a velice účinná, dokáže ji držet každý. Na této dietě je nejlepší, že nemusíte hladovět a opravdu po ní zhubnete. Hlad zaženete banány.

Při banánové dietě můžete sníst dva banány denně. Kromě banánů můžete jíst čerstvou zeleninu, mléčné výrobky, celozrnné pečivo a také maso připravené na malém množství olivového oleje nebo na páře. Během diety dodržujte pitný režim, nejlépe je vypít dva litry čisté vody nebo bylinkového čaje. Při každé dietě a také při této banánové  je nutný pohyb, nejméně hodinu denně v jakékoliv podobě.


Banány jsou malou vitamínovou bombou. Jsou skutečně všelékem na různé nemoci a v některých  případech jsou dokonce účinnější než jablka.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
banány má rada
Obrázek uživatelky
profil
Babány miluji,dokonce jsme již vyzkoušeli grilované-mňamSmajlíkcenově jsou stále dostupné
Obrázek uživatelky
profil
Máme všichni banány rádi a teď jsou zrovna dost levné, tak kupuji je často.
Obrázek uživatelky
profil
Máme všichni banány rádi a teď jsou zrovna dost levné, tak kupuji je často.
Obrázek uživatelky
profil
miluju banány
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles