Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Z kuchařek našich babiček

3. 07. 2015 | Škola vaření
Pamatujete na ty časy, když jste byli malými dětmi? Bez starostí si vychutnávali prázdniny u babičky, která napekla a navařila, a vy jste si dopřávali poctivou domácí kuchyni. Chcete tyto časy zpátky? S racionální výživou se hned ocitnete zpět v čase.

Máte-li to štěstí a vlastníte kuchařku po babičce, určitě v ní najdete spoustu pokrmů z tradičních surovin, jako jsou jáhly nebo pohanka. Tyto pochutiny byly velmi oblíbené, ale postupem času upadly do zapomnění. A to zcela neprávem! Nyní však zažívají velký boom a s velkou oblibou se vrací do našich kuchyní. Jsou totiž chutné, zdravé a navíc také přirozeně bezlepkové.

JÁHLY

Jáhly jsou oloupaná a vyleštěná zrníčka prosa, která si uchovávají unikátní poměr sacharidů, bílkovin a zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Tato obilovina je vyhledávána především pro svou výbornou stravitelnost, bohatost na vitamíny, minerální látky a stopové prvky, zvláště pak kyselinu linolovou. Ta se řadí mezi nenasycené mastné kyseliny a jejím hlavním benefitem je celková regenerace. Odborníky je doporučovaná její konzumace jako prevence proti rakovině. Jáhly dále obsahují také vitaminy skupiny B, minerály a železo zabraňující chudokrevnosti. Ženy ocení především vysoký obsah křemíku, ten má totiž blahodárný vliv na kvalitu vlasů, nehtů i zubů a zinku, který se stará o krásnou pleť.

POHANKAJáhly jsou ideální potravinou také pro svůj vysoký obsah fosforu a hořčíku, který spolehlivě zažene deprese a únavu. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové. Aby byly jáhly nejen zdraví prospěšné, ale i chutné, je třeba zachovat určitá pravidla přípravy. Aby nezhořkly, je nutné je před vařením propláchnout a několikrát spařit horkou vodou. Jáhly, stejně jako kuskus, mají schopnost přejmout chuť tekutiny, ve které se vaří, proto je možné je připravovat ve vývarech či v případě sladké úpravy v mléce.


POHANKA

Pohanka je obilovina s atypickou chutí. Na naše území byla dovezena ve 13. století Tatary, kteří byli považovaní za pohany. Odtud vznikl název pohanka. A proč ji zařadit do svého jídelníčku? Je vyhledávaným zdrojem stravitelných bílkovin, minerálních látek a hlavně vitaminu P a rutinu. Rutin slouží jako důležitá prevence před onemocněním srdce a cév. Stimuluje také účinek vitamínu C a adrenalinu, proto se doporučuje při vysokém krevním tlaku  a arterioskleróze.  Pohanka obsahuje i vitamín E, který má antioxidační účinky, a má i vysoký obsah draslíku, hořčíku, fosforu a železa.

Chuť pohanky je specifická stejně jako její aromatická vůně. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, která se hodí do polévek, rizot i do sladkých pokrmů nebo jako příloha. Někteří „skalní fanoušci“ pohanky zastávají názor, že je vhodné připravovat ji bez tepelné úpravy, aby si zachovala všechny své vzácné látky. Takto je možné ji použít za studena v jogurtech, mléce, kaších či spařenou v polévkách. Záleží především na fantazii a chuti kuchaře, pohanka je velice tvárná surovina a svou chutí obohatí každé jídlo.


Pohanka i jáhly mají v kuchyni všestranné využití. Hodí se do polévek, nádivek nebo jako příloha. Obě pochutiny můžete také mlsat na sladko, například s mlékem a medem. Získáte tak vydatný a zdravý start do nového dne!



Zdroj, foto: Lagris
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nám babička taky tohle nedělala, spíš hlavní surovina byly brambory.
Obrázek uživatelky
profil
Já bych se s racionální výživou zpátky v čase neocitla - moje babička vařila poctivou českou kuchyni Smajlík Jáhly nebo pohanka? Neexistovalo... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle