Postup přípravy receptu Buchty na páře:
Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Z mouky, špetky soli, vejce, rozpuštěného tuku a vykynutého kvásku vymícháme těsto a necháme vykynout. Na pomoučené desce potom těsto vyválíme asi na 1 cm vysoko, rozkrájíme na čtverce asi 7x7 cm (velikost podle vkusu), do středu dáme půl lžíce povidel a každý čtverec zabalíme a vytvarujeme do okrouhlé buchtičky (přesný tvar = polokoule, buchtička je zespodu rovná). Do většího širšího kastrolu nalejeme asi 5 cm vody a přivedeme k varu. Potom na něj přivážeme špagátkem plátýnko, může být utěrka (pozor, plátno musí být napnuté!). Dáme opět na sporák, když voda opět začne vřít, snížíme teplotu tak, aby pomaloučku vřela. Na utěrku skládáme buchty, necháme mezi nimi mezery, a zakryjeme celý hrnec s buchtami jiným hrncem nebo mísou (dnem vzhůru) tak, aby pára neunikala mimo. Buchty takto paříme 10 minut. Vrchní hrnec odkryjeme, buchty vyjmeme a vložíme další dávku.
Hotové horké buchty posypeme mletým mákem nebo kakaem, práškovým cukrem a přelejeme rozpuštěným máslem.