Použité suroviny receptu Domácí listové těsto jako od babičky:
250 g hladké mouky
| 25 g rozpuštěného másla
| 1 žloutek
| 250 g studeného másla
| 0,125 litru vody
| dle potřeby: mouka na zpracování
| 1 špetka soli
| 25 g hl. mouky
Postup přípravy receptu Domácí listové těsto jako od babičky:
Do mísy prosejeme 250 g mouky. Přidáme 25 g tekutého másla a prohněteme. Pak přidáme sůl a žloutek. Postupně přidáváme vodu a vše důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a necháme půl hodiny vychladnout. Nakrájíme na kostky 250 g studeného másla a přidáme 25 g hl. mouky. Dobře prohněteme. Máslo vložíme mezi dva kusy potravinové fólie a vyválíme z něj čtverec o straně cca 20 cm. Také dáme na přibližně půl hodiny vychladnout. Těsto rozválíme tak, aby tvořilo obdélník. Na jednu polovinu těsta (ne úplně na kraj) položíme čtverec másla a okraje těsta potřeme vodou. Druhou polovinu těsta přeložíme přes máslo a okraje dobře přitiskneme. Vše rozválíme do jednoho delšího obdélníku. Těsto přeložíme na třetiny, posypeme moukou a opět rozválíme. Pak ho složíme tak, aby vznikly tři stejně velké vrstvy. Na 30 minut odložíme do chladu. Těsto opět rozválíme do obdélníku. Plát těsta opět složíme na třetiny a opět uložíme na 30 minut do chladu. Dále těsto zpracováváme podle konkrétního receptu.
Fotky receptu Domácí listové těsto jako od babičky: