1 veka
| 5 větších hrušek
| 100 g obyčejného másla
| 100 g rozinek naložených v rumu
| 1 sáček (20 g) skořicového cukru
| 50 g cukru krupice
| 2 vejce
| 400 ml mléka
| 10 g moučkového cukru na poprášení
Postup přípravy receptu Hrušková žemlovka:
Nakrájíme si tak dva dny starou veku (můžeme koupit už i krájenou)- jednotlivé plátky ještě rozpůlíme a namažeme máslem. Oloupeme si hrušky a nakrájíme na menší plátky. Zapékací misku si vymažeme máslem a klademe vrstvu veky (namazanou stranou nahoru)a hrušek. posypeme trochou naložených rozinek (kdo by chtěl může přidat i naajemno nasekané ořechy)a posypeme trochou skořicového cukru (polovina sáčku). Pak postup opakujeme - opět naskládáme vrstvu veky, hrušek, rozinek a skořicového cukru. V kastrůlku si rozehřejeme cukr krupice s mlékem a mezitím si vyšleháme ručně vejce v misce. Přidáme k nim sladké mléko a ručně opět vyšleháme až skoro do pěny. Směsí zalejeme žemlovku a dáme péct do trouby na 180 stupňů na 35 až 45 minut.
Před podáváním trochu poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme i přelít šodó či vanilkovým krémem.