170 g krupicového cukru
| 170 g másla
| 4 vejce
| 250g hladké mouky
| 1 balení sušeného droždí
| 50 ml mléka
| S MERUŇKAMI
| 150 g meruněk, čerstvých nebo sušených
| hrst levandulových květů
| hrst mandlových lupínků
| S LESNÍM OVOCEM A MÁKEM
| 300 g lesního ovoce
| 1 lžíce máku
| S HRUŠKOU
| 3 hrušky
| vanilku
Postup přípravy receptu Sladký chlebíček:
1. Nejprve si připravte přísady. Pokud použijete sušené meruňky, nechte je přes noc namočené, aby změkly. Pak je nakrájejte na kostičky. Levanduli nasekejte. Lesnímu ovoci i čerstvým meruňkám stačí osvěžující sprcha pod tekoucí vodou a následné okapání. Hrušky omyjte a pokrájejte na kousky.
2. Dejte rozpustit máslo. Přelijte ho do misky a přisypte k němu cukr, mouku a droždí. Vlijte vejce i mléko a vše ručně nebo pomocí elektrického hnětače spojte v tekuté těsto. Na závěr velmi opatrně vpracujte kousky ovoce a případně mandlové lupínky (těmi můžete pro ozdobu posypat i povrch chlebíčku), mák nebo mletou vanilku. Pokud ji nemáte, nahraďte část krupicového cukru vanilinovým.
3. Formu na biskupský chlebíček o délce 23 centimetrů vymažte a ze všech stran pečlivě vyložte pečicím papírem nebo vysypte hrubou moukou, případně strouhankou. Dejte těstu několik minut na odpočinutí a mezitím předehřejte troubu na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Potom už těsto jenom vlijte do formy a pečte přibližně hodinu a čtvrt.