Použité suroviny receptu Rohlíky z kysané smetany:
250 g polohrubé mouky
| 100 g žitné celozrné mouky
| 100 g pohankové mouky
| 30 g pšeničných klíčků
| 20 g pšeničných otrub
| 200 ml zakysané smetany
| 1 rovná lžička soli
| 40 g droždí
| 70 ml mléka
| špetka cukru
| 1 vejce
| sezamová semínka
| lněná semínka
Postup přípravy receptu Rohlíky z kysané smetany:
V míse smícháme mouku, klíčky a otruby. Zvlᚍ si zaděláme kvásek z vlažného mléka, ve kterém rozpustíme droždí a cukr. Posypeme trochou mouky. Kvásek necháme asi 15 minut kynout na teplém místě.
Pak ho přidáme do mísy s moukou, přilejeme kysanou smetanu a nakonec sůl. Vypracujeme těsto a přikryté utěrkou dáme vykynout (nejlépe do peřin).
Z vykynutého těsta tvoříme menší rohlíky a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme 15 minut vykynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme semínkem a pečeme do zlatova v předehřáté troubě na 200 stupňů.