Postup přípravy receptu Švestková omáčka s jahodami:
Šušené švestky pokrájet na malé kousíčky, přidat špetku soli a vařit s asi 0,5 -0,75 l vody - 30 minut. Uvidíte podle množství surovin...omáčka po zahuštění perníkem musí být hustá, i po vychladnutí. Až jsou švestky měkké přidáme rozinky, vlašský ořech pokrájený také na drobné kousky, cukr. Podle celkové chuti přidávám někdy i jeden sáček vanilkového cukru, ale nemusí být). Když se to všechno provaří - má to takovou hnědou škaredou barvu, ale nebojte se toho. Na zahuštění nakonec perník nastrouhaný - ale nejlepší i chutí jsou právě zmiňované ruměnky, které také můžete jen nakrájet na drobno, nemusíte strouhat. Nakonec na dochucení trošku rumu, ale to už omáčku nevařit, aby rumík v ní zůstal.