Použité suroviny receptu Telecí na smetaně s brioškami:
250 g polohrubé mouky
| 1 lžička cukru
| dle chuti: sůl
| 1/2 kostky droždí
| 150 ml mléka
| 1 lžíce provensálských bylinek (mražených)
| 125 g změklého másla
| 1 kg telecího masa
| 100 g šalotky
| 4 lžíce oleje
| 125 ml lišek (nebo jiných hub)
| 200 ml smetany
| 200 g vinných hroznů (bez jadérek)
| 4 lžíce brusinkového kompotu
| 1 lžíce posekané petrželky
Postup přípravy receptu Telecí na smetaně s brioškami:
Na bylinkové briošky vložíme do mísy mouku, cukr a 1 lžičku soli a do mouky vymáčkneme důlek. Droždí rozdrobíme a rozpustíme ve vlažném mléce. Směs vlijeme do důlku, smícháme s trochou mouky a necháme 15 min. kynout. Přidáme provensálské bylinky, vejce a máslo ve vločkách a vše zpracujeme na hladké těsto. Přikryté těsto necháme 2 hodiny kynout. Těsto důkladně prohněteme na pomoučené pracovní ploše. Pak těsto vložíme do 6 vymazaných formiček. Přikryté necháme kynout dalších 30 minut. Troubu předehřejeme na 160 °C a briošky pečeme dozlatova 30 - 35 minut. Mezitím omyjeme telecí maso, osušíme je a nakrájíme na kostky. Maso prudce opečeme ze všech stran na 3 lžících rozehřátého oleje. Přidáme nakrájenou šalotku a osmahneme. Zalijeme vínem, osolíme a opepříme. Přilijeme telecí vývar a přikryté dusíme asi 2 hodiny. Lišky či jiné houby očistíme, případně pokrájíme na kousky. Opečeme je na oleji a podušené přidáme do guláše. Přilijeme smetanu a dusíme dalších 15 min. Asi 5 min. před koncem tepelné úpravy omyjeme vinné hrozny, otrháme bobule a vmícháme je do guláše spolu s brusinkami. Guláš podle potřeby přisolíme a posypaný petrželkou podáváme s brioškami.
Fotky receptu Telecí na smetaně s brioškami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!