Použité suroviny receptu Tuřín zapečený se smetanou a sýrem:
1 cibule
| 1 svazek petrželky
| 2 lžíce másla
| 250 ml sladké smetany
| 150 g zakysané smetany
| sůl, pepř
| 1 kg tuřínu (žlutomasé odrůdy)
| 1 lžíce mletého kmínu
| muškátový oříšek (špetka)
| 50 g strouhanky
| 150 g strouhané goudy
Postup přípravy receptu Tuřín zapečený se smetanou a sýrem:
Cibuli nadrobno rozkrájíme. Petrželku opereme, otrháme a lístky najemno posekáme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů C. Vymažeme zapékací mísu.
V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla a na něm zesklovatíme cibuli. Přidáme 3/4 z celkového množství petrželky. Vmícháme sladkou a zakysanou smetanu. Osolíme a opepříme.
Tuřín omyjeme, oloupeme a rozčtvrtíme. Čtvrtky příčně rozkrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme a šupinovitě narovnáme do formy. Osolíme, opepříme, okořeníme kmínem a muškátovým oříškem.
Na tuřín rozprostřeme smetanovou směs, posypeme strouhankou smíchanou se sýrem a poklademe vločkami z druhé lžíce másla. Zapékací mísu zasuneme na střední příčku trouby. Pečeme asi 45 minut. Hotový pokrm posypeme zbytkem petrželky a strouhaným sýrem a ještě teplý podáváme.
Fotky receptu Tuřín zapečený se smetanou a sýrem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!