280 g polohrubé mouky
| 20 g droždí (1/2 kostky)
| 25 g cukru
| 1 špetka soli
| 75 ml mléka
| 2 vrchovaté lžíce perlového cukru (lze nahradit nahrubo rozdrcenými kostkami cukru nebo co nejrubším krystalovým cukrem)
| 50 g másla
| 1 vejce
| 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy receptu Vafle z Lutychu:
Z vlažného mléka, droždí, poloviny cukru a vrchovaté lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Zbývající mouku, cukr a sůl prosijeme do mísy a doprostřed nalijeme kvásek, rozpuštěné máslo, extrakt a rozkvedlané vejce. Zpracujeme na nelepivé těsto (případně ještě přidáme trochu mouky nebo mléka) a hněteme na vále do hladka. Na teplém místě necháme vykynout na dvojnásobný objem.
Těsto znovu lehce prohněteme a zapracujeme do něj perlový cukr. Rozdělíme na šest dílů, vytvoříme z nich kuličky a ty necháme znovu nakynout na dvojnásobek.
Vykynuté kousky vkládáme do vyhřátého, lehce pomaštěného vaflovače a pečeme do hnědé barvy. Před podáváním uchováváme v teplé troubě na mřížce.
Fotky receptu Vafle z Lutychu:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!