dle potřeby: hrozinky
| 100 g cukr moučka
| 1 špetka sůl
| 1 balíček prášek do pěčiva
| 300 g hladká mouka
| 100 g polohrubá mouka
| 250 g tvaroh
| 8 lžic olej
| dle chuti: kandované ovoce
| 1 balíček vanilkový cukr
| 2 ks vejce
| 7 - 8 lžic mléko
| na ozdobu: sekané mandle
| na potření: vejce
Postup přípravy receptu Vánočka z Kolína:
Všechny suroviny i kandované ovoce a hrozinky spolu dobře promícháme a připravíme si těsto. Aby nelepilo, podle potřeby přidáváme trošku polohrubé mouky.
Vytvoříme si válec, který rozdělíme na 5 dílů. Z dílů si uválíme „hady“ a ze tří upleteme cop – spodní část vánočky, zbylé dva vzájemně stočíme a položíme na připravený cop.
Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sekanými loupanými mandlemi a ořechy.
Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 150°C asi 45 minut.