Náplň:
| 1 sklenka meruňkového džemu
| 200 g moučkového cukru
| 200 g mletých ořechů
| Poleva:
| 5 lžic cukru
| 100 g másla
| 4 lžíce vody
| 1 lžička kakaa
| Těsto:
| 1 špetka sody bikarbona
| 200 ml mléka
| 20 dkg droždí
| 1/2 kg polohrubé mouky
| 3 žloutky
| 250 g Ramy
| 2 lžíce cukru
Postup přípravy receptu Vánoční žebro:
Cukr s vlažným mlékem promícháme a přidáme droždí. Margarín, mouku, 3 žloutky a špetku sody přidáme k mléku s droždím. Vytvoříme těsto. Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být pružné a připravené k válení. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme si čtyři pláty. První plát vložíme do předem omaštěného a moukou vysypaného plechu nebo vystlaného papírem na pečení. Tento plát natřeme meruňkovým džemem a posypeme pocukrovanými mletými ořechy. Položíme druhý plát těsta, který opět namažeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy s cukrem. Stejně tak i třetí a čtvrtý plát těsta. Takto sestavený zákusek necháme 1 hodinu kynout. Ve středně teplé troubě pečeme cca 40 min. V průběhu pečení můžeme občasným zápichem kontrolovat pečení. Po vychladnutí povrch pokryjeme polevou.
VÁNOČNÍ TIP:! Náplň můžeme obohatit nastrouhanými jablky, v rumu namáčenými rozinkami a lehce posypanou skořicí.
Fotky receptu Vánoční žebro:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!