10 kuliček celý černý pepř
| 10 kuliček nové koření
| 50 g slanina
| 4 lžíce hladká mouka
| 2 lžičky tymián
| 500 - 600 g hovězí kližka
| 1 ks bobkový list
| 2 dl bílé víno
| 3 ks cibule
| 2 dl zakysaná smetana
| 5 dl voda
Postup přípravy receptu Vinařský guláš:
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na kostky.
V hrnci osmahneme slaninu dorůžova. Přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Pak přidáme kostky masa a restujeme, dokud maso nezbělá. Přidáme koření a ještě chvilku opékáme. Teprve pak maso osolíme a podlijeme polovinou vína. Maso pomalu dusíme pod pokličkou. V případě potřeby podléváme horkou vodou a dusíme až je maso poloměkké.
Šťávu vydusíme na tuk, maso zaprášíme moukou a jemně osmahneme. Pak zalijeme zbylou vodou a provaříme. Nakonec vlijeme druhou polovinu vína a smetanu a dobře provaříme. Kdo si netroufá maso zaprašovat moukou, smíchá vodu se smetanou a rozšlehá v ní mouku. Směs pak nalije na maso a míchá, než guláš zhoustne.
Vinařský guláš podáváme s knedlíkem.
Fotky receptu Vinařský guláš:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!