Postup přípravy receptu Volská oka na pikantní zeleninové směsi:
Na oleji zpěníme na velmi drobnou nakrájenou cibuli, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky,na tenké proužky nakrájenou feferonku pozor, velmi důkladně pod tekoucí vodou odstraníme jadérka, jinak to bude příliš hořlavé, nakrájenou šunku, na tenké proužky nakrájené papriky a chviličku dusíme, jen tak, aby papriky zůstaly křupavé. Přidáme konzervu rajčat, ještě chvíli vydusíme, abychom docílili hodně husté konsistence, osolíme, opepříme. Odstavíme z plotny a vmícháme bylinky.
Směs rozdělíme do zapékacích misek (vhodnější jsou spíše plošší), rozhrneme spíše ke krajům, posypeme parmesanem a do středu vyklepneme vajíčko, které lehce opepříme a osolíme.
Misky vložíme na plechu do velmi vyhřáté trouby a necháme tak dlouho, aby bílky byly už tuhé a žloutky ještě tekuté.
Posypeme natí z cibulek a podáváme v zapékacích miskách.