1100-1300 g hladké mouky
| špetka soli
| 1/2 l vody
| 2 PL sušeného mléka
| 6 PL cukru
| 70 g droždí
| 3 balíčky vanilkového cukru
| 3 KL citrónové šťávy
| 2 KL strouhané citrónové kůry
| 120 g rozpuštěné hery
| 4 žloutky
| 2 hrsti rozinek
| vejce na potření
Postup přípravy receptu Voňavý mazanec:
Z vlažné vody, cukru, droždí a lžíce hladké mouky uděláme kvásek. Přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme v těsto, které pak necháme vykynout (trvá to trochu déle, protože těsto je mastné a sladké). Vytvoříme 4 mazance a na plechu je necháme znovu vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Mazance jsou lepší druhý den a také se lépe krájejí.