Postup přípravy receptu Výborné gratinované brambory:
Brambory oškrábeme a nakrájíme je na velmi tenké plátky (asi 0,5 cm). Dno vyššího pekáčku vytřeme máslem a poklademe třetinou brambor tak, aby se částečně překrývaly (jako tašky na střeše). Poprášíme je dvěma lžícemi hladké mouky, poklademe polovinou slaniny, kterou jsme nakrájeli na kostičky, a osolíme. Další vrstvu tvoří třetina brambor, opět 2 lžíce mouky, slanina, sůl a vrchní vrstva bude z poslední třetiny brambor, které již jen poprášíme zbytkem mouky a osolíme. Mléko zahřejeme téměř k bodu varu, vsypeme do něj mletou papriku a promícháme. Nalijeme na brambory - mouka na povrchu by se měla rozpustit. Přikryjeme alobalem a vložíme do trouby, rozehřáté na 180°C. Po dvaceti minutách odstraníme alobal a dopékáme dalších 40 minut. Podáváme jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.