Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Wiener schnitzel a la šéfkuchař

fotka Wiener schnitzel a la šéfkuchař
Vložil:
Porcí:2
Doba přípravy: 45 min
Hodnocení:  ++++______
Počet hodnocení: 9

Použité suroviny receptu Wiener schnitzel a la šéfkuchař:

200-300 g telecích řízků (2 plátky)  | 2 ks vejce  | 1 ks čerstvé housky  | 2 lžíce do polotuha ušlehané smetany ke šlehání  | 125 g másla  | 4-5 lžic arašídového či kukuřičného oleje  | špetku soli  | špetku sladké papriky  | špetku pepře  |  hladká mouka  | na ozdobu brusinky  | na ozdobu několik plátků citronu  | na ozdobu červě nasekaná petržel

Postup přípravy receptu Wiener schnitzel a la šéfkuchař:

Nejprve omyjeme a osušíme maso a odstraníme blány. Řízky dáme mezi dvě vrstvy potravinářské folie (které mají zabránit poškození vláken) a řádně je naklepeme na tloušťku 4-5 mm, okraje několikrát nařízneme, aby se řízek při pozdějším smažení nevlnil. Naklepaný řízek z obou stran mírně osolíme a opepříme. Nyní si nezapomeneme našlehat šlehačku do polotuhého stavu a čerstvou housku ve výkonném mixéru rozsekáme na něco jako měkkou strouhanku (nemusí být stoprocentně jemná, pokud to váš mixér nezvládne). Mouku smícháme se sladkou paprikou (dle množství mouky asi 0,5 až 1 zarovnaná lžička). Vajíčka rozkvedláme a řádně osolíme (klidně jednou lžičkou, máme totiž na paměti, že vejce musí být mnohem více osolené než řízek samotný) a přidáme ještě špetku či dvě pepře. Do ochucených vajíček přidáme 2 lžíce polotuhé šlehačky, jen mírně promícháme (nemá se to úplně spojit). Nyní již v hluboké masivní pánvi rozehříváme máslo a arašídový nebo kukuřičný olej. (Pánev by měla obsahovat tolik tuku, aby řízky v něm mohly plavat). V mezičase maso obalíme v ochucené mouce, protáhneme obě strany vaječnou směsí, a přitlačíme k nim "strouhanku" z čerstvé housky. Dáme ihned smažit. Za občasného naklánění pánve (které má způsobit mírné uvolnění obalu od masa) smažíme z obou stran dozlatova. Hotové řízky vyjmeme z pánve, papírovými útěrkami je zbavíme přebytečného tuku a podáváme mírně posypané čerstvou petrželí s plátky citronu a brusinkami.

Typickou přílohou mimochodem nejsou hranolky ani bramborový salát nýbrž např. petrželové brambory (menší oloupané, rozpůlené brambory zpěněné na větším množství másla, v zápětí osolené a ochucené čerstvě nasekanou petrželí).

Nakonec ještě pár poznámek: dříve se řízky smažily převážně na sádle, i to je možné (nebo i kombinace sádla s jedním z uvedených olejů), pak to chutná "jak od babičky", já osobně upřednostňuji v tomto případě jemnější chuť másla. Je tu skutečně velmi výrazná a dobrá. Někteří čtenáři moužná kroutí hlavou nad tou čerstvou houskou. Tradice je taková, že se strouhanka vždy vyráběla ze starých housek, jelikož naše babičky a prababičky skutečně rohlíky strouhaly na struhadle, a to s čerstvým rohlíkem dost dobře nejde. Dnešní technika nám ale umožňuje i tento způsob úpravy a myslím, že nikdo tento pokus neolituje. A na závěr: Nikdy nenechávejte své obalené řízky někde stát (ani ne v ledničce), vždy je ihned dejte smažit, nebo se o hodně připravíte.


Fotky receptu Wiener schnitzel a la šéfkuchař:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Wiener schnitzel a la šéfkuchař
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice