1 kachna (asi 2 kg)
| 80 g slaniny
| 500 ml červeného vína
| 5 kuliček jalovce
| 5 kuliček nového koření
| 5 kuliček celého pepře
| 4 hřebíčky
| 2 bobkové listy
| špetka sušeného zázvoru
| špetka tymiánu
| 50 g másla
| 1 cibule
| 1 citron
| 3 lžíce strouhaného chleba
| 20 g perníku na strouhání
| 3 lžíce cukru
| 200 ml vývaru
| chilli paprička
Postup přípravy receptu Záhorácká kachna:
Kachnu očistíme a omyjeme. Část slaniny nakrájíme na nudličky a kachnu prošpikujeme. Víno svaříme s kořením. Vychladlou marinádou zalijeme kachnu a necháme alespoň 2 dny v ledničce odležet. Maso během marinování obracíme. V pekáčku rozpustíme máslo, přidáme zbytek nakrájené slaniny a kachnu zprudka opečeme ze všech stran. Pak ji podlijeme marinádou a trochou vody, přidáme nakrájenou cibuli a vložíme do trouby. Pečeme asi 60 minut při 190 stupních Celsia. Mezitím opražíme nastrouhaný chléb a perník. Z cukru připravíme karamel. Hotovou kachnu vyjmeme z pekáčku, do výpeku nalijeme vývar, přidáme opražený chléb, perník a karamel a nasekanou chilli papričku. Zakapeme šťávou z citronu, provaříme a hotovou omáčku přecedíme. Kachnu naporcujeme, prohřejeme v omáčce a podáváme s bramborami nebo s bramborovými knedlíky.
Fotky receptu Záhorácká kachna:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!