Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Základní recept na přípravu bílého chleba

fotka Základní recept na přípravu bílého chleba
Vložil:
Porcí:4
Doba přípravy: 120 min
Hodnocení:  ++++______
Počet hodnocení: 48

Použité suroviny receptu Základní recept na přípravu bílého chleba:

30 g čerstvého droždí  | 30 g medu  | 30 g soli  | 65 ml vlažné vody  | 500 g mouky s vysokým obsahem lepku  | 500 g hrubé mouky

Postup přípravy receptu Základní recept na přípravu bílého chleba:


1. fáze.
V polovině připravené vody rozpusťte droždí a med (nebo cukr)

2. fáze:
Na největší čistou pracovní plochu, jakou máte (pokud disponujete menším prostorem, postačí velká mísa), nasypte mouku s vysokým obsahem lepku, semolinu a sůl. Ve vzniklé hromádce udělejte rukou jamku. (Máte-li možnost, je vždy lepší mouku i krupici trochu ohřát).

3. fáze:
Do připravené jamky nalijte vodu s droždím a medem. Prsty míchejte tak dlouho, dokud se všechna voda nevsákne do mouky. Potom přilijte zbytek vlažné vody a postupně vypracujte těsto. Nezapomeňte, že každý druh mouky vyžaduje jiné množství vody, takže jí bez obav dejte trochu víc nebo méně.

4. fáze:
Tohle je nejlepší a nejzábavnější část přípravy chleba. Vlastně jen válíte, mísíte, stlačujete, převracíte, ohýbáte, hnětete a vůbec se všelijak důmyslně mazlíte s těstem. pořád dokola, zhruba 5 minut. Dokud těsto nezíská správnou konzistence. Pokud se vám příliš lepí na prsty, stačí je zahustit trochou mouky.

5. fáze:
Pomoučete si obě dlaně a zlehka posypte moukou také povrch těsta. Zpracujte do ho okrouhlého tvaru a položte na pekáč nebo na plech. Nehoře je nařežte, bude lépe kynout.

6. fáze:
Nechejte chléb poprvé vykynout. V podstatě jde o to, aby těsto zhruba zdvojnásobilo svůj objem. Pro kvalitní a rychlé vykynutí těsta je zapotřebí umístit je ne teplém a vlhkém místě bez průvanu, například vedle sporáku, v kredenci nebo prostě ve vytopeném pokoji. Chcete-li proces kynutí urychlit, můžete těsto překrýt mikrotenem. Během kynutí "dozrává" aroma mouky. Těsto by mělo kynout od 40 minut do 1,5 hodiny, záleží to na konkrétních podmínkách.
Možná nebude od věci vysvětlit si, co a proč vlastně při kynutí těsta probíhá. Kvasinky z droždí si pochutnávají na medu, respektive na cukru v příjemném teple z vlažné vody. Kvasinky potřebují ke spokojenému životu 3 věci: teplo, vlhko a dostatek potravy. Nadbytek nebo nedostatek kteréhokoli z těchto tří věcí pro ně znamená jistou smrt. Podobně vražedné na ně působí i sůl, proto kynutí chlebového těsta trvá tak dlouho. Jenže bez soli by chléb nebyl ani z poloviny tak dobrý.



7. fáze:
Pokud již těsto zdvojnásobilo svůj objem, je načase, abyste je uhnětli. Mačkejte je, bouchejte s ním o pracovní desku, dělejte zkrátka aspoň minutu cokoli pro to, abyste z něj dostali všechen vzduch.

8. fáze:
Těsto libovolně vytvarujte, opět je položte na plech nebo do větší nádoby a nechejte podruhé nakynout na dvojnásobný objem. Především neztrácejte nervy. Klidně se totiž může stát, že těsto bude kynout pomalu.

9. fáze.
Nastal čas pustit se do pečení. Dávejte dobrý pozor. Byla by přece škoda po vší té vynaložené námaze něco pokazit. Především s těstem zacházejte doslova v rukavičkách. Nesmí se srazit. Takže pekáč vkládejte do předehřáté trouby více než opatrně.
Zda je chléb upečená, zjistíte nejlépe tak, že na něj zespoda poklepete. Zní-li to dutě, chléb je hotov.

10. fáze.
Upečený bochník nechejte vystydnout.



Fotky receptu Základní recept na přípravu bílého chleba:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Základní recept na přípravu bílého
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !