Postup přípravy receptu Žampiony s bylinkovou náplní:
1. Špaldu vaříme ve slané vodě 35 min. a necháme okapat na sítu.
2. Žampiony očistíme a otřeme. Třeně vylomíme a nadrobno posekáme.
3. Libeček a pažitku omyjeme, osušíme, část pažitky dáme stranou a zbytek rozsekáme. Troubu předehřejeme na 200 °C.
4. Salám a sýr nakrájíme na malé kostičky. Smícháme špaldu, posekané třeně žampionů, libeček, pažitku, salám, sýr a vejce a směs okořeníme citronovým pepřem.
5. Směsí plníme hlavičky žampionů. Ohnivzdornou formu vymažeme tukem a vložíme do ní naplněné žampiony. V troubě pečeme 25-30 min. Zdobíme snítkami libečku.
Tip: Místo salámu můžeme použít také pikantně okořeněné mleté maso.