Použité suroviny receptu Zapečený květák se smetanou:
1 ks většího květáku
| 200 - 250 g smetany
| 150 g tvrdého sýra Eidam
| 60 g másla
| 2 lžíce hladké mouky
| podle chuti sůl
| podle chuti mletý pepř
Postup přípravy receptu Zapečený květák se smetanou:
Očištěný květák rozebraný na růžičky uvaříme v malém množství osolené vody nebo jen v páře tak, aby nebyl příliš měkký a necháme dobře okapat.
Na pánvi necháme rozpustit asi 40 g másla, přidáme mouku a dobře rozmícháme. Pak přidáme smetanu a trošku vody a uděláme nepříliš hustý bešamel, do něhož nakonec vmícháme nastrouhaný sýr - 2 lžíce sýra si dáme na stranu. Osolíme a opepříme dle chuti.
Růžičky květáku opatrně naskládáme do zapékací misky a přelijeme bešamelem - vyplníme jím mezery mezi jednotlivými růžičkami. Povrch posypeme zbylými 2 lžícemi sýra a nakonec poklademe kousky zbylého másla.
Zapékáme asi na 200 °C, dokud nám povrch nezezlátne.
Gratinovaný květák podáváme jako přílohu k pečeným masům, se salátem nebo jako samostatný pokrm.
Dobrou chuť!
Fotky receptu Zapečený květák se smetanou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!