Použité suroviny receptu Zapékané brambory s bylinkami:
1 kg stejně velkých brambor
| 1 cibule
| 1 bobkový list
| 750 ml mléka
| 250 ml smetany
| 60 g másla
| 40 g hladké mouky
| 1 stroužek česneku
| sůl,pepř
| na špičku nože kayenský pepř
| 1 lžíce citronové šťávy
| 100 g strouhaného ementálu
| 1 svazek petrželky(nebo jiných bylinek)
| 2 hřebíčky
| mletý muškátový oříšek
Postup přípravy receptu Zapékané brambory s bylinkami:
Brambory omyjeme a uvaříme. Cibuli oloupeme a vpíchneme do ni 2 hřebíčky a bobkový list. Rozehřejeme mléko se smetanou. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání ji osmahneme dozlatova. Metlou zvolna zašleháme mléko se smetanou a uvedeme do varu. Česnek prolisujeme do omáčky. Vložíme cibuli s kořením, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Přikryjeme a při nízké teplotě 20 minut vaříme. Troubu předehřejeme na 220°C. Omáčku protřeme sítem, okořeníme kayenským pepřem a citronovou šťávou a rozpustíme v ní 50 g strouhaného sýra. Oloupeme brambory. Bylinky omyjeme, nasekáme je nadrobno a přimícháme do omáčky. Brambory (celé) dáme do větší ploché zapékací formy, zalijeme bylinkovou omáčkou a posypeme druhou polovinou sýra. Zapékáme 15-20 minut.
Fotky receptu Zapékané brambory s bylinkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!