Postup přípravy receptu Zapékané plněné lilky se smetanou:
Lilky omyjeme, podélně rozkrojíme, vydlabeme semínka a vykrojíme dužninu, kterou nakrájíme na plátky. Rozložíme je na mísu, posolíme a necháme chvíli odležet, aby plátky pustily šťávu. Pak ji slijeme, plátky omyjeme a osušíme. Mezitím uvaříme skoro doměkka brambory ve slupce, oloupeme je a necháme vychladnout. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Pevná rajčata přelijeme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na dílky. Do kysané smetany vmícháme rozšlehané vejce a sladkou smetanu, ochutíme muškátovým oříškem, provensálským kořením a solí a prošleháme. Vydlabané lilky naplníme směsí nakrájených brambor, dužniny z lilků, rajčat a cibule a každou vrstvu zeleniny vždy přelijeme trochou smetanové omáčky. Naplněné lilky přelijeme zbylou omáčkou, vložíme do máslem vymazaného pekáčku a v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia zapečeme dozlatova. Podáváme horké.