Použité suroviny receptu Švestková klevela s rumem:
1 kg švestky
| 0,2 kg cukru na 1 kg odpeckovaných švestek
| 5 lžic rumu na 1 kg výrobku
| 0,5 lžice mleté skořice na 1 kg výrobku
Postup přípravy receptu Švestková klevela s rumem:
Zcela vyzrálé švestky s dužinou snadno se oddělující od pecky opereme, zbavíme stopek a odpeckujeme. Podlité malým množstvím vody je vaříme za stálého míchání při mírném zahřívání do změknutí. Ke změklým švestkám přisypeme za nepřetržitého varu a míchání cukr v poměru 0,2 kg na 1 kg. odpeckovaných švestek a vaříme ještě 10 minut. Ke konci varu přidáme do klavelové omáčky 5 polévkových lžic rumu a půl kávové lžičky mleté skořice na 1 kg výrobku. Klavelu přestaneme zahřívat a horkou plníme do předehřátých zavařovacích sklenic. Po uzavření sklenice okamžitě vkládáme do vařící vodní lázně a sterilujeme. Sklenice o obsahu 1 l sterilujeme 30 minut za varu vodní lázně.