1 kg mrkve
| 700 g petržele i s natí
| 600 g cibule
| 400 g celeru s natí
| 50 g česneku
| 500 g soli
Postup přípravy receptu Zeleninová směs:
Zeleninu pečlivě očistíme a opláchneme pod studenou vodou. Nať zbavíme tvrdých stonků. Potom všechny suroviny umeleme v robotu nebo na masovém strojku.
Směs dáme do větší nádoby, několikrát promícháme a počkáme, až zelenina díky soli pustí šťávu. Směsí naplníme důkladně vymyté sklenice (12), uzavřeme a necháme v chladu.
Takto připravená a skladovaná zeleninová směs vydrží celý rok.
Tak dělám zeleninu asi 35 roků-jenže na tuto dávku ještě přidám jeden ztužený tuk a vše se solí podusím a to opravdu vydrží a déle než rok-dávala jsem recept i do Receptáře a vytiskli ho dvakrát