Postup přípravy receptu Sirup z květů černého bezu:
Ve větším hrnci si svaříme vodu s citróny rozkrájenými na plátky a necháme vystydnout. Na sirup trháme květy černého bezu plně rozkvetlé na klidných místech mimo silnice a jejich množství na jednu dávku sirupu není nutné přesně dodržovat. Je lepší mít více květů, protože sirup má potom výraznější chuť a obsahuje více léčivých látek.
Květy s co nejmenší stopkou propláchneme čistou vodou a uložíme je do plastového kbelíku a posypeme kyselinou citrónovou a zalijeme studenou převařenou vodou s citróny. Trochu pomačkáme, aby byly květy ponořené a necháme pod utěrkou na chladnějším místě 24 hodin stát. Pokud máme vody málo, tak ještě převaříme další a vychladlou přilijeme.
Druhý den květy trochu vymačkáme a zbylý výluh přecedíme přes hustý cedník do jiné nádoby. Kbelík si vypláchneme a výluh z černého bezu si odměrkou přeléváme zpět do kbelíku. Podle množství výluhu, přisypeme cukr - na 1 litr výluhu dáme 1 kg cukru. Nakonec přidáme konzervační prostředek proti plísni, množství volíme podle návodu uvedeného na sáčku /na 5 litrů šťávy 1 balíček/. Sirup promícháváme delší vařečkou, dokud se cukr nerozpustí.
Většinou až další den za občasného promíchávání se nám cukr rozpustí a potom můžeme sirup plnit do skleněných lahví, případně i do plastových lahví. Pokud si i víčka vytřeme konzervačním přípravkem, vydrží nám takto připravený sirup z květů černého bezu celý rok.