Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na medvědí česnek? Zkuste rychlou polévku podle šéfkuchaře

6. 04. 2017 | Škola vaření
-Komerční sdělení-

Období medvědího česneku je opět tady. Využijte krátkého jarního období, kdy je možné tuto bylinu volně nacházet a sbírat v lesích na různých místech regionu, a vylepšete si svůj jídelníček.
medvědí česnek











Medvědí česnek je vytrvalá bylina, která se vyskytuje hlavně v lužních lesích. Je přirozenou zásobárnou živin a vitamínů, tolik potřebných po zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení: regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve. V léčitelství se medvědí česnek používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

„Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách. Pokud si chcete medvědí česnek nechat na pozdější časy, dá se mrazit nebo uchovat v podobě pesta,“ říká Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který medvědí česnek v jarním období s oblibou používá.
Vyzkoušejte třeba lahodnou krémovou polévku s medvědím česnekem podle receptu Pavla Václavíka. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledkem své hosty určitě nadchnete.

Pavel Václavík - šéf kuchař


Krémová polévka s medvědím česnekem

podle šéfkuchaře Pavla Václavíka

Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme. Před koncem vaření přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby polévka nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru. Jestli zcela dohladka, nebo se zachováním kousků zeleniny, je zcela na vás.

Tip Pavla Václavíka:
„Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce. Připravíme ho tak, že dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu udržujeme těsně pod bodem varu a vaříme 3 až 4 minuty. Hned poté podáváme.“
Krémová polévka s medvědím česnekem
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
MAŠLE
Obrázek uživatelky
profil
10. 04. 2017 19:13 Sebrán "Beránek" za 15 bodů
10. 04. 2017 19:09 Sebrán "Beránek" za 15 bodů
10. 04. 2017 19:05 Sebrán "Beránek" za 15 bodů
10. 04. 2017 19:01 Sebrán "Beránek" za 15 bodů
10. 04. 2017 18:56 Sebrán "Beránek" za 15 bodů

SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to nevadí, stejně nepadajíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ČtvrtySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
koleda
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles