MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kustovnice neboli Goji

29. 05. 2010 | Škola vaření

Nedávno jsem se seznámila s pro mě novou pochutinou Goji (čti godži) a zároveň jsem se dozvěděla, že je to v podstatě zázrak. No ne, teď vážně. Většina výrobců i prodejců je ochotna napsat na produkt cokoliv, aby ho lidé kupovali. Nicméně o kustovnici jsem to slyšela už z tolika spolehlivých zdrojů, že si myslím, že tomu lze věřit.

Jde o docela maličké červené plody původem z Číny. V tamní medicíně je považována za klenot. U nás lze zakoupit především v sušené formě. Tak jsem na něj také narazila já. A začala prostě jen tak „zobat“. Ani suché plody nejsou úplně tvrdé a tak se dobře zobají jen tak u televize místo něčeho nezdravého. K dostání je bez problémů v běžných potravinových řetězcích a není ani příliš drahá, za 100 g sáček dáte přibližně 25 Kč – pokud nezavítáte zrovna do prodejny zdravé výživy, kde je, bůh ví proč, o dost dražší.
Chuťově bych ji přirovnala asi nejblíže sušenému jablíčku. Opravdu nic nechutného. Naopak. No, a když přičteme ještě další pozitiva v podobě obsažených vitamínů C, B1 a B2, dále pak aktivních polysacharidů, mnoho stopových prvků a důležitých aminokyselin, v podstatě se nemůžeme divit, že je v čínské medicíně považována za klenot a mnohými Číňany za naprosto nepostradatelný potravinový doplněk.

Pátráte-li po tom, k čemu všemu jsou dobré výše jmenované vitamíny a další obsažené látky, pak vězte, že kustovnice čínská posiluje obranyschopnost a imunitu organismu, zlepšuje krvetvorbu. Může dokonce pomoci omezit další šíření lupénky a dalších kožních nemocí. Posiluje zrak, zlepšuje ostrost vidění. Zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií. Je také vhodná při nadměrném užívání alkoholu a neposlední řadě také podporuje sexuální funkce.
Jednoduše řečeno si myslím, že byste o ní měli vědět, a tak o ní píšu.
Dá se také použít v teplé kuchyni. Zrovna nedávno jsem ji zahlédla v jednom pořadu o vaření. Připravovalo se krůtí maso se zeleninou a kustovnicí.

Lze z ní také připravit čaj – pouze zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Nebo ji můžeme přidat do kaše místo rozinek. Myslím, že využití najde každá z Vás, která bude mít chuť, své.

Příjemné seznamování přeji.

 

Ev6703 – čtenářka

ChytráŽena.cz

Další fotografie ke článku Kustovnice neboli Goji:

Kustovnice neboli Goji
Kustovnice neboli Goji
Kustovnice neboli Goji
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ano, rostlinu goji pěstuji a musím říci, že je to nejen užitečná, ale i moc pěkná dekorativní rostlina a čaj se dá uvařit i z jejích lístků. Pokud se jí na stanovišti kam je zasazena líbí, roste takřka před očima. Během roku mi z deseti cm vyrostla do výše metr padesát ( je to sice keř o průměru 3m, ale já z důvodu ušetření místa, ji vážu k tyči a nechávám růst hlavně do výšky. Z hlavního kmene tak rostou další větve, které pak volně splývají, což je velmi estetické).
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles